Spektaklio „Fizikai“ programos viršelis. 1967 m.

Juozo Miltinio režisuotam spektakliui „Fizikai“ – 50

Juozo Miltinio palikimo studijų centras pristato virtualią parodą, skirtą prisiminti prieš penkiasdešimt metų Juozo Miltinio pastatytam spektakliui „Fizikai“ pagal Friedricho Dürrenmatto pjesę.

Spektaklio premjera Panevėžyje įvyko 1967 m. vasario 25 d. ir sulaukė ne tik panevėžiečių žiūrovų antplūdžio, bet ir svečių iš Vilniaus, Kauno, Rygos, Maskvos. „Fizikai“ gyvavo iki 1970 m. pradžios. Per trejus metus jis buvo suvaidintas 42 kartus.

Kaip daugelis kitų Juozo Miltinio pastatymų, spektaklis traukė tiek kritikų, tiek žiūrovų dėmesį. Pagrindinius vaidmenis jame sukūrė aktoriai Bronius Babkauskas, Gediminas Karka, Donatas Banionis, Eugenija Šulgaitė, Henrika Hokušaitė ir kiti. Spektaklio dailininkas – Mečislovas Bulaka, žiūrovui pažįstamas dar nuo „Komivojažieriaus mirties“ pastatymo 1958 m.

Friedrichas Dürrenmattas (1921–1990) – įdomus, talentingas šveicarų dramaturgas, rašytojas humanistas, siekęs suprasti sudėtingą XX a. tikrovę, paliesti opiausias problemas. „Dramaturgas gali gudrumu priversti žiūrovą stotis akis į akį prieš tikrovę, bet negali jo priversti prieš ją atsilaikyti, o tuo labiau ją įveikti“ (F. Dürrenmattas). Jo pjesė „Fizikai“ – dviejų dalių tragiška komedija, parašyta 1962 m., o į lietuvių kalbą 1965 m. išversta Juozo Miltinio bičiulio Juozo Banaičio.

Šią knygą, kaip ir keletą kitų Friedricho Dürrenmatto knygų, kviečiame skaityti Juozo Miltinio asmeninėje bibliotekoje, saugomoje Juozo Miltinio palikimo studijų centre (Algirdo g. 54-19, Panevėžys), lietuvių, vokiečių, anglų kalbomis.

Virtualioje parodoje panaudoti Juozo Miltinio palikimo studijų centro fondų dokumentai, rankraščiai ir fotografijos. Visų fotografijų autorius Kazimieras Vitkus.

Šioje nuorodoje – virtuali paroda „Juozo Miltinio režisuotam spektakliui „Fizikai“ – 50“

Iliustracijoje – spektaklio „Fizikai“ programos viršelis. 1967 m.

Informaciją parengė
Regina Grigaliūnienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Juozo Miltinio palikimo studijų centro vyresn. bibliotekininkė
miltinis@pavb.lt