Virtuali paroda Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui ir signatarams

Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka, pasitikdama Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, parengė virtualią parodą „Atminties erdvės ir ženklai: Panevėžio krašto 1918 m. vasario 16 d. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarai“, skirtą keturių Panevėžio krašto kertinių istorinių asmenybių – Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų – Vlado Mirono, Alfonso Petrulio, Jokūbo Šerno ir Jono Vileišio atminimui.

Pasak lietuvių tautos poeto Justino Marcinkevičiaus, „Istorija, į kurią atsiremiam, yra mūsų istorija. Šviesos ir tiesos spindulys teapšviečia skurdžius ir garbingus, kraujuojančius ir sopulingus jos puslapius, senus ir naujus kultūros paminklus“. Vedami šių žodžių kviečiame praverti Lietuvos istorijos šimtmečio vartus, prisiminti amžinus didžiųjų tautos vyrų vardus laiko dvasios kontekste, jų garbei įprasmintus istorinės atminties pavidalus, ženklus.

Kviečiame skaityti ir prisiminti, jog tautos istorinė atmintis įprasminama ne tik bronzine, granitine ar medžio memorialine forma, bet ir tikėjimu Lietuvos laisvės idealais bei vertybėmis taip, kaip tuo tikėjo signatarai.

Parodos rengėjai pagarbiai dėkoja geranoriškai talkinusiems kraštotyros entuziastams, Biržų „Sėlos“ ir Rokiškio krašto muziejų specialistams už nuoširdų bendravimą, vertingą pagalbą rengiant parodą.

Informaciją parengė
Birutė Urbanavičienė
Vartotojų aptarnavimo skyriaus vyr. bibliotekininkė
birute.urbanaviciene@pavb.lt