Juozo Šlivinsko skulptūrų ir eskizų parodos „Kelionė minčių“ atidarymas Juozo Miltinio palikimo studijų centre

Mintys apie Juozą Miltinį „Kelionėje minčių“

Rugsėjį minime režisieriaus Juozo Miltinio, ilgą laiką įtakojusio savo aplinką ir palikusio ryškų įspaudą, 110-ąsias gimimo metines. Juozo Miltinio palikimo studijų centras – autentiška režisieriaus kūrybos ir gyventa aplinka – rugsėjo 4 d. sukvietė minėti jubiliejinę Juozo Miltinio sukaktį.

Renginio svečiai, bičiuliai, bendraminčiai rinkosi pagerbti režisieriaus Juozo Miltinio ir susitikti su skulptoriumi Juozu Šlivinsku – menininku, kurio kūrybiniai sumanymai įkūnija susitikimų su režisieriumi prasmes ir išeksponuoti šiai progai skirtoje parodoje „Kelionė minčių“. Skulptorius kūrė kaukes ir vienam išskirtinių Miltinio spektaklių „Edipas Karalius“ (1977). Apie šio spektaklio kūrimo ypatumus įgyvendinant statišką režisieriaus spektaklio viziją prisiminė kaunietis, buvęs pastatymų dalies vedėjas Vidmantas Krapavickas.

Renginyje Juozas Šlivinskas susitikimus su režisieriumi Juozu Miltiniu įvardino nepamirštamais, veržliais ir improvizuotais, prisiminė spektaklio pastatymo užkulisius, primindamas, kad teatre svarbiausias režisieriaus sumanymų įgyvendintojas – aktorius, ir visas krūvis tenka jam.

Aktoriai – J. Miltinio mokiniai – Rudolfas Jansonas, Gražina Urbonavičiūtė, Regina Kairytė, Petras Kežys ir Algirdas Paulavičius prisiminė ir linksmus teatro gyvenimo įvykius, ir tas tiesas, kurios ugdė žmogiškumą, mokė veikti kaip vientisam organizmui, būti dalimi kūrinio ir nuolatos mokytis.

Prasmingas Gražinos Urbonavičiūtės prisiminimas ir priminimas apie savo mokytoją iš to laiko, kurį savo aktoriams jų Mokytojas pasakė, atsisveikindamas su teatru: „Kadangi aš jus priėmiau į teatrą, aš Jums ir nedėkosiu, nes Jūs visi esate mano Mokiniai, bet palinkėsiu kuo ilgiau išlaikyti punktualumą, blaivumą ir mandagumą, nes nuo jų priklauso kiti esminiai gyvenimo dalykai“.

Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos, kurios padalinys yra Juozo Miltinio palikimo studijų centras, direktorė Rima Maselytė padėkojo skulptoriui už tebesitęsianti bendradarbiavimą, bendras idėjas ir sėkmingus sumanymų įgyvendinimus ir priminė, kad šis susitikimas – pirmasis Juozo Miltinio 110-ųjų metinių paminėjimo turo, kuris pasklis ir po kitas režisieriaus gyventas vietas, renginys.

Režisieriaus jubiliejinės sukakties paminėjime dalyvavo Panevėžio miesto vicemeras Aleksas Varna ir miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Loreta Krasauskienė. Jie dar kartą priminė J. Miltinio reikšmę miestui, pasveikino dailininką bei palinkėjo, kad režisieriaus namai niekada nestokotų žmonių ir būtų gyvybinga kultūrinių susibūrimų vieta.

Paroda veiks iki spalio 1 d.

Renginių turas „Juozui Miltiniui –110“

Renginius remia: Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija, Panevėžio miesto savivaldybė.

Nuotraukų galerijoje – Juozo Šlivinsko skulptūrų ir eskizų parodos „Kelionė minčių“ atidarymas Juozo Miltinio palikimo studijų centre.

A. Dalindos nuotraukos

Informaciją parengė
Regina Grigaliūnienė
Angelė Mikelinskaitė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Juozo Miltinio palikimo studijų centras
miltinis@pavb.lt