Scena iš spektaklio „Audra“

Spektakliui „Audra“ – 40

Prieš 40 metų Panevėžio dramos teatre (dabartiniame Juozo Miltinio dramos teatre) buvo pastatyta William’o Shakespeare’o pjesė „Audra“ (rež. Vaclovas Blėdis). Šiam spektakliui ir jo kūrėjams atminti Juozo Miltinio palikimo studijų centras parengė dokumentų ir fotografijų parodą „Spektakliui Audra – 40“.

Vaclovas Blėdis iki tol daugiausiai statė lietuvių autorių pjeses, ir perėjimas prie klasikos, pasirinkus vieną paskutiniųjų William’o Shakespeare’o kūrinių, buvo nemenkas iššūkis. „Audra“ – tragikomedija su pasakos elementais.

„Audra“ mane žavi mitologiškumu, žaismingumu… Žinoma, pjesė ir spektaklis – skirtingi dalykai, režisierius įgyja autorinę teisę į savarankišką meno kūrinį, bet turėtų nenukrypti nuo dramaturgo minties – bent man taip atrodo” (Vaclovas Blėdis).

Spektaklio scenografiją kūrė dailininkas R. Gibavičius, muziką – kompozitorius J. Andrejevas, kostiumus – dailininkė D. Jurginienė, choreografiją – V. Brazdylis.

Kūrybinių pastangų buvo įdėta daug, o rezultatą lemia visų elementų dermė – dramaturgo, režisieriaus, dailininko, kompozitoriaus bendras sumanymas ir aktorių įsikūnijimas.

Vaidmenis šiame spektaklyje kūrė ir patyrę, pripažinti aktoriai, ir gabus jaunimas: Kazimieras Vitkus, Vidmantas Bartusevičius, Rudolfas Jansonas, Alfredas Dukšta, Jonas Garliauskas, Gintautas Medžiavepris, Jonas Stasiulionis, Julius Tamošiūnas, Vidmantas Kereminas, Petras Kežys, Rimantas Pazikas, Albertas Astrauskas, Albinas Tumas, Romualdas Urvinis, Rimantas Pazikas, Gediminas Karka, Enrikas Kačinskas, Regina Kairytė, Rima Šataitė, Albinas Kėleris ir kt.

1978 m. rudenį naująjį teatrinį sezoną Panevėžio dramos teatras pradėjo gastrolėmis Vilniuje, žiūrovui pristatydamas savo naujausią pastatymą „Audra“.

Parodoje eksponuojami dokumentai ir fotografijos iš Kazimiero Vitkaus archyvo.

Kviečiame domėtis mūsų teatro istorija, kuri yra ne tik mūsų miesto ir Lietuvos istorijos svari dalis, bet ir įkvėpimas ateičiai!

Paroda veiks nuo 2018 m. vasario 19 d. iki kovo 31 d.

Nuotraukoje – scena iš spektaklio „Audra“.

K. Vitkaus nuotrauka

Informaciją parengė
Regina Grigaliūnienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Juozo Miltinio palikimo studijų centras
miltinis@pavb.lt