„Pasvalios“ e. gidas kviečia keliauti po Pasvalio kraštą

Prasidėjus moderniam dokumentavimo ir komunikacijų laikui, įsibėgėjus paveldo skaitmeninimo procesams, atsirado realios krašto išėjimo į virtualią pasaulio erdvę galimybės. 2009 m. buvo sukurta Pasvalio krašto e. biblioteka „Pasvalia“, atverianti krašto atminties institucijose saugomą kultūros paveldą Lietuvos ir pasaulio šalių vartotojams. „Pasvalią“ rasite internetiniu adresu: www.pasvalia.lt

Plėsdami, tobulindami, skleisdami žinią apie „Pasvalią“ laimėjome galybę projektų, apkeliavome visą Pasvalio kraštą, įamžinome visus pamatytus paminklus ar jau benykstančius lauko kryželius ir kt.

Supažindinome su „Pasvalia“ kone viso Pasvalio rajono mokymosi įstaigų moksleivius, užsienyje gyvenančius kraštiečius, surengėme ne vieną konferenciją, seminarą, šiltą „Pasvalios“ partnerių susitikimą ar edukacinę programą. Teigiami lankytojų atsiliepimai ir prašymai dirbti ir turtinti „Pasvalios“ svetainę patvirtina, kad kurti „Pasvalią“ ir toliau skirti jai jėgas – verta.

Šiais laikais vis daugiau žmonių naudojasi išmaniaisiais telefonais ar planšetėmis. Tad orientuodamiesi į mobiliuoju internetu besinaudojančią auditoriją „Pasvalioje“ sukūrėme papildomą modulį – e. gidą. Šį modulį pavyko sukurti 2015 m. laimėjus projektą „Pasvalios“ e. gidas, kurį parėmė Lietuvos kultūros taryba ir Pasvalio rajono savivaldybė. Šį modulį nesunkiai rasite internetiniu adresu: www.pasvalia.lt/gidas/

Kas yra e. gidas? E. gidas yra skirtas nekilnojamiesiems paveldo objektams pažinti. Šis modulis pristato turtingą krašto kultūros paveldą, padeda suvokti krašto savitumą, plečia skaitmeninto paveldo sklaidą, kartu siekiama derintis prie mobiliosios visuomenės poreikių.

E. gidas laisvai prieinamas visuomenei, pritaikytas naudotis išmaniaisiais telefonais, planšetėmis ir įprastais kompiuteriais. Objektų informacija pateikiama lietuvių ir anglų kalbomis.

Kas sudaro e. gidą? E. gido meniu rasite: virš 500 objektų, interaktyvų žemėlapį, 5 maršrutus, informaciją apie modulį e. gidas ir paieškos laukelį.

Kaip veikia e. gidas? Pasirinkę dominančią vietą (pvz.: Balsių vandens malūnas) gausite informaciją (teksto, garso ir vaizdo forma) apie norimą kultūros paveldo objektą. Taip pat Jums pateikiamos GPS koordinatės, kurias įvedę į navigacijos sistemą rasite tikslią dominančio objekto vietą.

E. gido interaktyviajame žemėlapyje pažymėti nekilnojamojo kultūros paveldo objektai kviečia pakeliauti po visą Pasvalio kraštą ir susipažinti su nekilnojamaisiais kultūros paveldo paminklais. Pasirinkę dominančias vietas gausite informaciją (teksto, garso ir vaizdo forma) apie kultūros paveldo objektus.

E. gide yra sukurti šie maršrutai: „Laisvės kovos. Pasvalio krašto partizanų takais“, „Pasivaikščiokim po Pasvalį“, „Plaukiam ieškoti Pasvalio miesto ištakų: valčių žygis Mūšos upe“, „Krašto atminties keliais“ ir „Pamūšių lankytinos vietos“. Jums belieka išsirinkti ir leistis į įspūdžių pilną žygį!

Išbandykite „Pasvalios“ e. gidą jau šiandien. Prieiga laisva, nemokama, pasiekia išmaniaisiais telefonais, planšetėmis ir įprastiniais kompiuteriais. Keliaukite, atraskite ir pažinkite Pasvalio kraštą su „Pasvalios“ e. gidu.

Plačiau susipažinti su Pasvalio krašto istorija, panagrinėti ne vien nekilnojamuosius kultūros paveldo objektus, bet ir susipažinti su įvairiais dokumentais, išbandyti paslaugas lankytojams siūlome apsilankyti www.pasvalia.lt. Čia kiekvienas Pasvalio krašto mylėtojas ir puoselėtojas ras sau naudingos, vertingos ir įdomios informacijos.

Geros pažinties su Pasvalio krašto kultūros paveldu!

Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos informacija