Kauno Vytauto Didžiojo muziejaus statinių komplekso paminklo „Žuvusiems už Lietuvos laisvę“ fragmentas

Virtuali paroda „Lietuvos valstybingumo ženklai Panevėžio apskrityje“

Pristatome virtualią parodą „Lietuvos valstybingumo ženklai Panevėžio apskrityje: paminklai laisvei ir nepriklausomybės kovų kariams savanoriams“, skiriamą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui.

Kviečiame prisiminti neeilinius XX a. pradžios įvykius, pajusti tautos istorinę atmintį įamžintą dvasinio kelio ženklais ir simboliais – išsaugotais ir atstatytais paminklais, memorialais savo didvyriams.

Istorinį memorialinį palikimą kone kasdien gali išvysti dažnas iš mūsų. Istorinės kapinės, monumentalūs paminklai, kuklūs, standartiniai betoniniai kryželiai ar mediniai koplytstulpiai, kurių turėjo beveik kiekvienas didesnis Lietuvos miestelis, primena tuos, kurie liko mūšio laukuose atlaikydami lenkų ekspansiją, kovodami prieš Raudonąją, bermontininkų, ar Želigovskio armijas.

Virtualia paroda aplankysime Panevėžio apskrities miesto, miestelio ar vietovės istorinį memorialinį palikimą – pirmosios Lietuvos Respublikos laikų paminklus Laisvei ir Nepriklausomybei, atskleisime jų unikalią istorinę ir meninę vertę, kilmės ir atgimimo idėjas.

Parodos struktūra sukurta teritoriniu principu pagal apskrities miestus, miestelius ir už respublikos ribų – iki Latvijos Eglainės valsčiaus Červonkos kaimo kapinių, kuriose stovi didingas paminklas žuvusiems Lietuvos kariams, saugantis atmintį apie Lietuvos ir Latvijos Nepriklausomybės kovas.

Parodoje skelbiama medžiaga nušviečia istorinius atminties horizontus, padeda  geriau suvokti paminklą, kaip istorijos informacijos šaltinį, praeities simbolizavimo išraišką, susimąstyti apie tai, ką išsaugojome ir ką praradome…

Iliustracija: Kauno Vytauto Didžiojo muziejaus statinių komplekso paminklo „Žuvusiems už Lietuvos laisvę“ fragmentas. Skulpt. J. Zikaras ir architektas V. Dubeneckis. 1921 m.

Kviečiame domėtis!

Informaciją parengė
Birutė Urbanavičienė
Didžiosios skaityklos vyr. bibliotekininkė
birute.urbanaviciene@pavb.lt