Česlovas Pažemeckas

Aktoriui Česlovui Pažemeckui – 80

2017 m. kovo 8 d. panevėžiečiui, buvusiam Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktoriui Česlovui Pažemeckui sukanka 80 metų.

Česlovas Pažemeckas gimė 1937 m. kovo 8 d. Panevėžyje. Nuo vaikystės turėjo polinkį į literatūrą ir muziką. Smuiku griežti mokėsi 7 metus, o literatūrinei kūrybai atsidavęs visą gyvenimą, rašė ir teberašo: miniatiūras, straipsnius apie Panevėžio krašto žmones, apie savo buvusius kolegas. 2007 m. išleista jo  knyga „Teatras – mano džiaugsmas ir skausmas“, straipsnius yra publikavę žurnalai „Gairės“, „Šaltinis“, laikraščiai „Panevėžio balsas“, „Respublika“, „Literatūra ir menas“ ir kiti.

1953 m. sausio 29 d. buvo priimtas į Juozo Miltinio teatro studiją. Jau pirmieji jo sukurti vaidmenys buvo ryškūs: Benas – A. Jakobsono „Šakalai“, 1953 m. (rež J. Miltinis), Piotras – M. Gorkio „Paskutinieji“, 1955 m. (rež. J. Alekna), Petras – K. Binkio „Atžalynas“, 1956 m. (rež. G. Karka).

Aktoriui ypatingai brangus spektaklis O. Stukalovo „Kortų namelis“, 1959 m. (rež. V. Blėdis), kur jis vaidino Nikolajų drauge su būsima savo gyvenimo drauge Laima Liesyte (vaidino Niną). Aktorius Panevėžio dramos teatre dirbo iki 1970 m. Tai buvo 17 kūrybingų, bet nelengvų metų. „Teatras – mano meilė, džiaugsmas ir skausmas,“ – taip aktorius žvelgia į savo teatrinį laikotarpį iš laiko perspektyvos.

Išėjęs iš teatro, dirbo kultūros rūmų direktoriumi, vėliau – dėstytoju J. Švedo pedagoginėje muzikos mokykloje. Dėstytojo profesija jam buvo ypač patraukli. Česlovas Pažemeckas su žmona Laima išaugino sūnų Marių. Sūnus Marius ir marti Rima dabar praskaidrina aktoriaus ramias ir kupinas apmąstymų dienas.

Kovo 9 d. 17 val. Juozo Miltinio palikimo studijų centre (Algirdo g. 54–19) bus minima aktoriaus Česlovo Pažemecko jubiliejinė 80-mečio sukaktis, atidaryta šiai sukakčiai skirta paroda „Personažai ir gyvenimas iš laiko perspektyvos. Aktoriui Česlovui Pažemeckui – 80“.

Turininga ir iliustratyvi nuotraukų ir dokumentų paroda atskleis aktoriaus buvimo scenoje laiką, kuris nebuvo ilgas, tačiau sukurti vaidmenys ir įkūnyti personažai saviti, įdomūs, prikaustantys žiūrovo žvilgsnį. Vakare, be aktoriaus bičiulių ir bendrakeleivių, svečiuosis ir pats Česlovas Pažemeckas.

Kviečiame į susitikimą!

Paroda veiks iki kovo 24 d.

Nuotraukoje – aktorius Česlovas Pažemeckas.

Informaciją parengė
Angelė Mikelinskaitė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Juozo Miltinio palikimo studijų centro vedėja
miltinis@pavb.lt