Dailininko Stasio Eidrigevičiaus kolekcija atverta lankytojams

Nuo š. m. liepos 24 d. vienoje iš Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos II aukšto erdvių įsikūrė pasaulinio garso dailininko ir bibliotekos bičiulio Stasio Eidrigevičiaus kūrybos ekspozicija. Kviečiame susipažinti su gausia kolekcija, saugoma bibliotekos fonduose – albumais, iliustruotomis knygomis, plakatais, atvirukais ir kita publikuota bei nepublikuota medžiaga, kurią menininkas dovanojo bibliotekai. Dabar, kai verda diskusijos dėl S. Eidrigevičiaus menų centro įkūrimo Panevėžio mieste, ši pažintis su dailininko darbais ir asmenybe yra itin aktuali ir įdomi.

Stasys Eidrigevičius – vienas žymiausių šiuolaikinių lietuvių dailininkų, pelnęs tarptautinį pripažinimą. Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos (2001) ir daugybės tarptautinių premijų laureatas. Apdovanotas Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 4-ojo laipsnio ordinu (2000), Vilniaus dailės akademijos Garbės daktaras (2009), Rusijos dailės akademijos Garbės narys (2012). Žurnalas „Veidas“ jį įtraukė tarp dešimties įtakingiausių 1990–2015 m. lietuvių meno kūrėjų. Iš Panevėžio krašto kilęs menininkas nuo 1980 m. gyvena ir kuria Varšuvoje, tačiau nuolat lankosi Lietuvoje, dažnai užsuka į Panevėžį ir aplanko biblioteką.

Stasio Eidrigevičiaus asmeninė kolekcija bibliotekoje kaupiama nuo 1991 m. Dokumentus perdavė ir nuolat ją pildo pats dailininkas bei jo seserys Apolonija ir Genovaitė. Kolekciją sudaro 431 egzempliorius S. Eidrigevičiaus kolekcinių spaudinių. Iš jų autoriniai menininko spaudiniai: 61 plakatas, 81 atvirukas, 111 knygų. Kolekcijoje – ne tik knygos ir žurnalai su Stasio iliustracijomis, jo kurti plakatai ir atvirukai, parodų katalogai. Saugomi ir originalūs dailininko asmeninio archyvo dokumentai – jam rašyti laiškai ir sveikinimai įvairiomis progomis, kvietimai į įvairius renginius, projektiniai pasiūlymai dalyvauti parodose. S. Eidrigevičiaus asmeninį ir kūrybinį gyvenimą įamžina nuotraukos: jo kurta meninė fotografija, užfiksuotos instaliacijos, nuotraukos iš įvairių renginių, parodų, kelionių, susitikimų. Fonduose saugome originalius įvairiems asmenims sukurtus ekslibrius, kitų autorių originalius meno kūrinius, taip pat ir eksponatus – dvi kaukes, paletę, dailininko margintą stručio kiaušinį, įvairius suvenyrus su jo įrašais.

Stasio Eidrigevičiaus kolekcijos publikuotų dokumentų (knygų, plakatų, atvirukų) aprašus galima rasti bibliotekos elektroniniame kataloge, paieškos lauke „Katalogo sritis” pasirinkus „Stasio Eidrigevičiaus kolekcija”.

Menininko gimtadienio dieną atvertoje ekspozicijoje kviečiame susipažinti su dailininko asmeninėje kolekcijoje bei kituose bibliotekos fonduose sukauptais Stasio Eidrigevičiaus kūrybą atspindinčiais leidiniais ir originaliais eksponatais.

Vienoje iš Bibliotekos erdvių kviečiame apžiūrėti nuo 2007 m. dailininko kuriamus freskinius piešinius (kreiptis į bibliotekos darbuotoją).

Laukiame Jūsų!

Nuotraukose – Stasio Eidrigevičiaus kolekcija Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje

A. Dalindos nuotraukos

Informaciją parengė
Audronė Palionienė
Krašto kultūros paveldo sklaidos skyriaus vedėja
audrone.palioniene@pavb.lt