Juozas Miltinis. Panevėžys, 1977 m.

Legendinio režisieriaus Juozo Miltinio įprasmintomis vietomis

Rugsėjo 3 d. minėsime garsaus režisieriaus, Panevėžio dramos  teatro įkūrėjo Juozo Miltinio (1907–1994) 110-ąsias gimimo metines. Šiai jubiliejinei sukakčiai paminėti Juozo Miltinio palikimo studijų centras parengė virtualią parodą „Juozas Miltinis. Legendinio režisieriaus įprasmintomis vietomis“. Virtuali paroda kviečia į kelionę režisieriaus paženklintomis ir įprasmintomis vietomis: Akmenė–Ramoniškės–Viekšniai–Kaunas–Šiauliai–Paryžius–Kaunas–Londonas–Kaunas–Panevėžys.

Genialųjį režisierių ir gabų pedagogą Juozą Miltinį išaugino Žemaitijos žemė: gimė Dabikinėje, Akmenės rajone, vaikystės dienos prabėgo Ramoniškėse, progimnaziją lankė Viekšniuose. Menininkas augo ir brendo Kaune, Šiauliuose, Paryžiuje, Londone, o savo kūrybinius sumanymus įgyvendino Panevėžio teatro scenoje. Sovietinės valdžios kritikuotas ir baustas, nepriklausomos Lietuvos apdovanotas Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino 3-iojo laipsnio ordinu (1994), Prancūzijos vyriausybės pagerbtas Meno ir Literatūros kavalieriaus ordinu (1995) Juozas Miltinis ir jo išugdyti aktoriai ilgus dešimtmečius garsino Panevėžio teatrą Lietuvai ir Pasauliui.

Prieštaringa, daugiabriaunė, nepakartojama režisieriaus asmenybė tapo legenda, kuri tebėra gyva žiūrovų ir režisieriaus amžininkų prisiminimuose.

Virtualioje parodoje eksponuojami Juozo Miltinio palikimo studijų centro fondų dokumentai.

Nuotraukoje – Juozas Miltinis. Panevėžys, 1977 m.

A. Žižiūno nuotrauka

Informaciją parengė
Regina Grigaliūnienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Juozo Miltinio palikimo studijų centro vyresn. bibliotekininkė
miltinis@pavb.lt