Lietuvos teatro mago gimtose vietose

Siekiant įprasminti režisieriaus Juozo Miltinio atminimą ir paminėti režisieriaus 110-ąsias gimimo metines, trečiasis renginių turo susitikimas vyko Ventos (Akmenės r.) miesto bibliotekoje-filiale.

Režisieriaus gimtųjų vietų įamžinimą ir jo svarbą kraštui priminė šios bibliotekos vedėja Roma Miltinienė. Bibliotekos-filialo darbuotoja Daiva Balčiūnaitė pasidalino ryškiais Viekšnių kunigo Vincento Gauronskio užrašytais prisiminimais apie Miltinį, kuriam režisieriaus asmenybė „tarsi piliakalnį kasinėtum. Kiekvieną sykį atrasi ką nors naujo“. Akmenės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Zita Sinkevičienė paminėjimo vakarą tęsė taip pat režisieriaus žodžiais, kad „Provincijų nėra – yra tik provincialiai gyvenantys žmonės“.

Apie režisieriaus palikimo įprasminimą videofilme „Juozas Miltinis. Knygos gravitacija“ kalbėjo filmo režisierius, aktorius Albinas Kėleris. Jis prisiminė, kaip režisieriui buvo svarbu ugdyti visapusišką intelektualią asmenybę. Jam knyga buvo pagrindinis žinių perteikimo įrankis, intelektualinės šviesos oazė. Labai gerai, kad biblioteka ir meno kūrinių kolekcija yra išsaugoti, kalbėjo aktorius, bet Miltinio siekis buvo kuo daugiau žinių perteikti savo mokiniams, kad „būtų parankios naudojimui, kad nenutrūktų tapsmo procesas“. Šis tapsmo procesas išraiškingai panaudotas ir bendravimui su auditorija, kai aktorius Albinas Kėleris graikų kalba perskaitė ištrauką iš Edipo Karaliaus, kuri paliko gilų įspūdį. Renginį gražiais intarpais ssusiejo Ventos muzikos mokyklos duetas „Mudu du“ – Auksė Nainytė ir Gintautas Jankus.

Su atmintinomis režisieriaus vietomis supažindino Ventos regioninio parko vyr. specialistas Ramūnas Dulinskis. Jo profesionalios žinios ir įtaigus pasakojimas ne tik suteikė daug žinių apie Ventos regioniniame parke įprasmintą paveldą, iškiliųjų krašto Žemaičių įamžintą atminimą, bet ir sugrąžino į daugiau kaip šimtmečio senumo istorinę atmintį, Miltinio motinos tėviškę atokiame Žemaitijos vienkiemyje, iš kurio į pasaulį siekti mokslų išėjo žinių trokštantis ir užsispyręs būsimas režisierius. Tos vietos palieka neišdildomą įspūdį ir supratimą, kokiomis pastangomis ir kaip atkakliai siekta mokslo. Surinkta dokumentinė ir vaizdinė medžiaga bus pateikta edukacinėse programose, inovatyviai pristatant režisieriaus palikimą.

Informaciją parengė
Angelė Mikelinskaitė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Juozo Miltinio palikimo studijų centro vedėja
miltinis@pavb.lt