Apie Režisierių – filmai ir gyvi prisiminimai

Režisieriaus Juozo Miltinio asmenybė ir jo Teatras yra toks fenomenas, kuris domina ir dar daug metų domins žmones. Tą įrodė Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje vykęs pirmas visą spalį vyksiančių „Susitikimų su režisieriumi Juozu Miltiniu“ renginys, šaltą lietingą vakarą sutraukęs daug žiūrovų.

Po renginio jie neskubėjo skirstytis, diskutavo, sakė jautęsi tarsi būtų patys paviešėję Maestro namuose.

Filmų kūrėjas Albertas Petrauskas turi sukaupęs daug įdomios filmuotos medžiagos apie Juozą Miltinį. Susirinkusieji į pirmą peržiūrą išgirdo režisieriaus mintis, sužinojo jo pomėgius, susipažino su namų aplinka: biblioteka, meno kūriniais. Čia nėra jokių iškarpymų, nutylėjimų. Kai į namus atėjusi medicinos sesuo atlieka tam tikras procedūras, J. Miltinis leido tas scenas filmuoti, teigdamas, kad Dievas sukūrė visokius žmones ir jis nesigėdi savo kūno.

Unikalią medžiagą pavyko išsaugoti per stebuklą. A. Petrauskas pasakojo, kad režisierius Antanas Maciulevičius, kuris kūrė filmą apie J. Miltinį, buvo pasiėmęs nufilmuotas juostas perrašyti Lietuvos televizijoje. Kaip tik tuomet, 1991 metais, televizija buvo užgrobta sovietų kariuomenės, perrašyti įrašai dingo. Laimė, kad liko pirminės vaizdajuostės. Režisieriaus šimtmečiui 2007 m. A. Maciulevičius ir A. Petrauskas sukūrė filmą „Labas vakaras, monsieur Miltini“. Pusantros valandos trukmės filmas buvo rodytas Vilniuje, Panevėžyje kino teatruose bei kitose erdvėse ir turėjo didelį pasisekimą. A. Petrauskas turi sukaupęs įdomios filmuotos medžiagos ne tik apie režisierių J. Miltinį ir jo bičiulius, bendražygius, bet ir apie kitus Panevėžio šviesuolius.

Renginio metu J. Miltinio mokinys, aktorius Algirdas Paulavičius džiaugėsi vėl išgirdęs režisieriaus balsą, jo intonacijas. Aktorius prisiminė daug smagių nutikimų iš darbo teatre, laisvalaikio, kelionių, atskleidžiančių spalvingą režisieriaus charakterį. Apie tai, kaip režisierius vasarodavo Palangoje ir virdavo pusmarškonę košę, kaip jautriai jis reaguodavo į aktorių pokštus, kaip vertino draugystę ir buvo griežtas net patiems artimiausiems bičiuliams.

J. Miltinio palikimo studijų centro vadovė Angelė Mikelinskaitė pristatė projektą „Susitikimai su režisieriumi Juozu Miltiniu“, kurie tęsia 110-ajam režisieriaus gimtadieniui skirtų renginių ciklą.

Kiekvieną spalio mėnesio pirmadienį Gabrielės Petkevičaitės-Bitės bibliotekoje vyksiančiame renginyje žiūrovai išvys įdomią filmuotą medžiagą iš operatoriaus, filmų kūrėjo A. Petrausko archyvų ir susitiks su J. Miltinio aplinkos žmonėmis. Didžioji dalis Konferencijų salėje rodomų vaizdo įrašų, kuriuose išvysime teatro legendą Juozą Miltinį, išgirsime jo įžvalgas, matysime, kaip jis bendrauja su draugais, bendražygiais, dar niekur nedemonstruoti.

Spalio 16 d. 17 val. vyksiančiame renginyje „Miltinis aktoriaus Vaclovo Blėdžio šeimoje“ žada dalyvauti Nijolė Blėdienė ir Leonas Blėdis. Spalio 23 d. 17 val. vyksianti „Režisierius J. Miltinis monsinjoro Jono Juodelio bibliotekoje“ peržiūra turėtų itin sudominti knygų gurmanus. Spalio 30 d. 17 val. susirinkusieji matys filmuotą medžiagą „J. Miltinis skulptoriaus Algimanto Vytėno vaizduotėje“ ir galės gyvai klausytis skulptoriaus Algimanto Vytėno minčių.

A. Dalindos nuotraukos

Informaciją parengė
Virginija Januševičienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka
virginija.januseviciene@pavb.lt