Gimnazistų parodoje – Juozo Miltinio gyvenimo retrospektyva

Koks buvo režisierius Juozas Miltinis, jo būdas, pomėgiai ir, žinoma, jo teatras? Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazijos mokiniai visa tai perteikė savo dailės darbų parodoje „Dailės ir teatro sąsajos moksleivių kūryboje“, kuri atidaryta Juozo Miltinio palikimo studijų centre.

Čia eksponuojami, tapybos, grafikos, kompiuterinės grafikos bei mišria technika atlikti darbai. Daug improvizacijos ir fantazijos. Savita ir drąsi paroda atskleidžia J. Miltinio asmenybę: portretai, kuriuose Maestro vaizduojamas nuo jaunystės Paryžiuje laikų iki brandaus amžiaus, namų aplinka, pomėgius atskleidžiančios detalės, mylimas šuo Arielis, geltonos rožės.

Atidarant parodą Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazijos direktorė Emilija Kriščiūnaitė džiaugėsi sėkmingu bendradarbiavimu su biblioteka, jaunaisiais dailininkais ir jų mokytojais.

Gimnazistams surengti šią parodą talkino dailės mokytojai Henrikas Mazūras, Grasilda Indriūnienė, Daiva Laurinavičienė, Vydmantas Mačiulis. Dailininkas grafikas H. Mazūras sakė, kad rengdami šią parodą mokiniai daug sužinojo apie J. Miltinio asmenybę ir jų darbai – režisieriaus gyvenimo retrospektyva.

Pasak J. Miltinio palikimo studijų centro vadovės Angelės Mikelinskaitės, ši paroda pratęsia projektą „Dviejų kultūrų sąsaja fotografijoje ir ekslibrise“, parodydama sąsajas tarp dailės ir teatro bei skirtingų kartų.

„Nors mes nematėme J. Miltinio spektaklių, bet mes galime suprasti jo asmenybę, jo mintis. Miltinis ne visada buvo draugiškas, mielas, ne visi jį išdrįsdavo užkalbinti. Mane žavi jo gebėjimas užsidaryti savo pasaulyje, savo kūryboje. Jam buvo svarbu padaryti savo gerą darbą teatre. Aš irgi norėčiau susirasti savo pasaulį, kuriame būtų svarbiausia mano kūryba, mano piešiniai, mano mintis, mano vaizduotė“, – tokias įžvalgas išsakė viena parodos autorių Evita Židonytė, už režisieriaus J. Miltinio portretą pelniusi bibliotekos prizą.

Gimnazistas Konstantinas Chuškovas kalbėjo, kuo svarbus Panevėžiui ir jam režisierius Juozas Miltinis. Pasak jo, režisierius yra tikra legenda, jo kūryba priverčia stebėtis, žavėtis, įkvepia kurti kitus ir motyvuoja jį patį padaryti kažką reikšmingo.

Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja kultūrinei veiklai Genovaitė Astrauskienė sakė, kad labai įdomu žiūrėti į darbus žmonių, kurie nepažinojo J. Miltinio, nematė jo spektaklių, tačiau pateikė įdomias interpretacijas. G. Astrauskienė pasiūlė išleisti parodos katalogą, kuris įprasmintų jaunųjų dailininkų kūrybą.

Atidarant parodą dailės ir teatro tandemą papildė ir muzika, kurią griežė gimnazistės smuikininkės Ugnė Viržonytė ir Gabrielė Šmidtaitė.

Paroda „Dailės ir teatro sąsajos moksleivių kūryboje“ veiks iki spalio 31 dienos.

Nuotraukose – Panevėžio Vytauto Mikalausko menų gimnazijos moksleivių dailės darbų parodos „Dailės ir teatro sąsajos moksleivių kūryboje“ atidarymas Juozo Miltinio palikimo studijų centre.

A. Dalindos nuotraukos

Informaciją parengė
Virginija Januševičienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka
virginija.januseviciene@pavb.lt