Jonas Mekas su motina, švenčiančia 90-metį, tėviškėje. 1977 m.

Kviečiame pažinti Joną Meką per jo laiškus motinai

Gruodžio 24-ąją poetui, kinematografininkui, kino kritikui Jonui Mekui sukanka 95-eri. Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešoji biblioteka kviečia pažinti šį garsų kraštietį per jo laiškus motinai – Elžbietai Mekienei.

Kūrėjo brolio Petro Meko dukros Edita Rubinienė ir Ina Guogienė, gyvenančios Biržuose, išsaugojo brolių Jono ir Adolfo Mekų laiškus ir nuotraukas, siųstus motinai iš JAV į gimtąjį Semeniškių kaimą. Moterys dokumentus padovanojo bibliotekai. Kviečiame susipažinti su jais Biržų rajono savivaldybės J. Bielinio viešosios bibliotekos skaitmeninėje kolekcijoje.

Vienas žymiausių avangardinio kino kūrėjų ir propaguotojų Jonas Mekas gimė 1922 m. gruodžio 24 d. Biržų rajono Semeniškių kaime. 1943 m. baigė Biržų gimnaziją. 1941–1942 m. redagavo laikraštį „Naujosios Biržų žinios“, 1943–1944 m. – laikraštį „Panevėžio apygardos balsas“. Panevėžyje lankė Juozo Miltinio vaidybos studiją. 1944 m. J. Mekas iš Lietuvos pasitraukė į Vokietiją, o nuo 1949 m. gyvena JAV. Gyvendamas Niujorke susidomėjo kino teatruose rodomais avangardiniais filmais ir 1956 m. pradėjo kurti savo filmus. Jis vienas pirmųjų pasaulyje išplėtojo dokumentinio filmo dienoraščio žanrą. Dirbo įvairiuose su filmo kuravimu susijusiuose darbuose, redagavo JAV leidžiamus žurnalus apie kino meną. Ankstyvuoju kūrybos laikotarpiu kartu su broliu Adolfu parašė tris pasakų knygas, vėliau išleido poezijos rinkinių, atsiminimų knygą.

Jono Meko kūryba ir veikla padarė didelę įtaką pasaulio avangardistinio kino raidai. 1995 m. išeivijos menininkas pelnė Lietuvos nacionalinę kultūros ir meno premiją, 2003 m. apdovanotas ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Didžiuoju kryžiumi, 2008 m. jam įteiktas aukščiausias Austrijos apdovanojimas – Pasižymėjimo ženklas, o 2013 m. – aukščiausias Prancūzijos Meno ir literatūros ordino komandoro titulas. 2011 m. suteiktas Biržų garbės piliečio vardas.

Nuotraukoje – Jonas Mekas su motina, švenčiančia 90-metį, tėviškėje. 1977 m. Fotogr. Algimantas Kunčius.

Nuotrauka iš: http://www.epaveldas.lt/object/recordDescription/LDM/1_1022692

Informaciją parengė
Aušra Veličkienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Krašto kultūros paveldo sklaidos skyriaus vyr. bibliotekininkė
ausra.velickiene@pavb.lt