Virtuali paroda „Algirdui Juliui Greimui – 100“

2017 m. Lietuva ir pasaulis mini lietuvių kilmės prancūzų kalbininko, mitologo, eseisto, pasaulinio garso mokslininko, vieno žymiausių šiuolaikinės semiotikos atstovų, Paryžiaus semiotikos mokyklos įkūrėjo Algirdo Juliaus Greimo 100-ąsias gimimo metines.

Bibliotekos Juozo Miltinio palikimo studijų centras, bendradarbiaudamas su Regioninio skaitmeninimo skyriumi, šiai sukakčiai parengė virtualią parodą „Prasmės ir reikšmių ieškotojas. Algirdui Juliui Greimui – 100“.

2017 m. pažymėti ir kitos garsios ir kūrybingos asmenybės jubiliejine sukaktimi – režisieriui, Panevėžio dramos teatro įkūrėjui Juozui Miltiniui – 110. Šiuos du iškilius lietuvius, Algirdą Julių Greimą (1917–1992) ir Juozą Miltinį (1907–1994), giliai įtakotus prancūzų kultūros, nors juos ir skyrė gyvenimo dešimtmetis, suartino meilė kalbai, žodžiui ir knygai.

Skirtingais laikotarpiais ir skirtingų paskatų vedami jie atsidūrė Prancūzijoje: Juozas Miltinis į Prancūziją išvyko 1932 m. ir keletą metų studijavo pas garsų režisierių, pedagogą ir teatro novatorių Charles’į Dulliną, vaidino Atelier teatre, tačiau, nors ir vertintas savo mokytojo Charles’io Dullino, visgi po penkerių metų sugrįžo į Lietuvą. Vėliau, sovietmečiu ilgus metus laisvasis pasaulis J. Miltiniui nebuvo pasiekiamas. Tik septinto dešimtmečio antroje pusėje situacija pasikeitė, ir J. Miltinis jau galėjo aplankyti ir Prancūziją, ir kitas užsienio šalis.

Algirdas Julius Greimas po kalbotyros mokslų Grenoblio universitete (1936–1939) taip pat sugrįžo į Lietuvą. Tačiau antrasis pasitraukimas į Prancūziją 1944 m., nulemtas istorinio laikmečio, jau buvo visam gyvenimui. Dėstė įvairių šalių universitetuose, atvykdavo ir į Lietuvą – skaitė paskaitas Vilniaus universitete.

Juozas Miltinis ir Algirdas Julius Greimas buvo susitikę tiek Lietuvoje, tiek Prancūzijoje. Bendravo laiškais, apsikeisdavo sveikinimais.

Parodoje atskleidžiamos šio garsaus semiotiko, kalbininko, eseisto sąsajas su režisieriumi Juozu Miltiniu. Pateikiami Algirdo Juliaus Greimo Juozui Miltiniui 1973–1984 m. rašyti laiškai ir sveikinimai bei Juozo Miltinio asmeninėje bibliotekoje saugomi jo paties įsigyti ar A. J. Greimo dovanoti leidiniai.

Su visa Algirdo Juliaus Greimo siųsta korespondencija (9 laiškai) ir Juozo Miltinio biblioteką praturtinusiomis jo knygomis (7 šio autoriaus knygos: 6 prancūzų kalba ir viena, versta į lietuvių kalbą) išsamiai galima susipažinti Juozo Miltinio palikimo studijų centre (Algirdo g. 54–19), kur saugomas visas režisieriaus testamentinis palikimas.

Aplankykite parodą „Prasmės ir reikšmių ieškotojas. Algirdui Juliui Greimui – 100“

Informaciją parengė
Regina Grigaliūnienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Juozo Miltinio palikimo studijų centro vyresn. bibliotekininkė
miltinis@pavb.lt