Dailininkas Stasys Eidrigevičius prie savo kūrinio 26-oje Tarptautinėje Varšuvos plakatų bienalėje

Stasio Eidrigevičiaus plakatas bibliotekos renginiui – Tarptautinėje Varšuvos plakatų bienalėje

Šiuo metu Lenkijoje vykstančioje 26-oje Tarptautinėje Varšuvos plakatų bienalėje galima išvysti ir panevėžietišką motyvą. Tokią galimybę suteikė darbų atranką laimėjęs vienintelis lietuviškas darbas – dailininko Stasio Eidrigevičiaus sukurtas plakatas Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje 2016 m. vykusiai jo piešinių parodai „Šaknys ir šakos“.

Šiemet Varšuvos dailės akademijos organizuojamai tarptautinės plakatų bienalės parodai ir katalogui buvo atrinkti 84 autorių darbai iš 824 konkursui pateiktų kūrinių. Menininkai buvo kviečiami įprasminti šiais metais minimas 100-ąsias atkurtos nepriklausomybės metines Lenkijoje, Čekijoje, Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje, prisiminti pernai Suomijoje minėtą tokį pat jubiliejų. Atkreiptas dėmesys į tokių vertybių, kaip nepriklausomybė, laisvė, brolystė, solidarumas ir bendruomeninė tapatybė atskleidimą, ką jos reiškia kiekvienam menininkui asmeniškai ir kaip jos gali būti išgirstos šiuolaikiniame pasaulyje.

Pripažinimo sulaukęs Stasio Eidrigevičiaus plakatas buvo sukurtas jo grafikos darbų parodai „Šaknys ir šakos“, kurios atidarymas įvyko 2016 m. gruodžio 2 d. ir buvo ypatingas festivalio „Panevėžio literatūrinė žiema“ renginys. Paroda „Šaknys ir šakos“ atspindėjo Stasio Eidrigevičiaus piešinio istoriją nuo pat studijų metų iki dabar, nuo siurrealistinio detalaus piešimo 1975–1980 metų darbuose iki koliažo, guašo, akvarelės darbų.

Sveikiname gerbiamą dailininką Stasį Eidrigevičių ir dėkojame už tai, kad jo kūrybos dėka Panevėžio miesto ir G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos vardas garbingai pristatytas tarptautinei menininkų ir meno gerbėjų bendruomenei.

Tarptautinės 26-osios Varšuvos plakatų bienalės paroda veiks iki š. m. liepos 15 d.

Negalinčius nuvykti į Lenkiją kviečiame į biblioteką – šį plakatą, šalia kitų įdomių šio autoriaus darbų, eksponuojame Stasio Eidrigevičiaus kūrybos erdvėje (II a.).

Plačiau apie bienalę galite paskaityti čia 

Nuotraukoje – dailininkas Stasys Eidrigevičius prie savo kūrinio 26-oje Tarptautinėje Varšuvos plakatų bienalėje.

Informaciją parengė
Audronė Palionienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Krašto kultūros paveldo sklaidos skyriaus vedėja
audrone.palioniene@pavb.lt