1. Juozo Miltinio palikimo studijų centro vadovė Angelė Mikelinskaitė

Tarptautinėje konferencijoje pristatytos bibliotekoje saugomo paveldo įdomybės

2018 m. birželio 14–15 d. vykusioje tarptautinėje Vilniaus universiteto (VU) Komunikacijos fakulteto mokslinėje konferencijoje „Komunikacijos ir informacijos mokslai tinklaveikos visuomenėje: patirtys ir įžvalgos IV“ bibliotekai sėkmingai atstovavo Angelė Mikelinskaitė, parengusi pranešimą apie vienos Juozo Miltinio bibliotekos knygos įrašus.

Bibliotekoje yra saugoma unikali, daugiakalbė režisieriaus Juozo Miltinio testamentu palikta asmeninė biblioteka. Šį rinkinį sudaro beveik 3,5 tūkstančio įvairiakalbių leidinių su daugybe įvairių autografų ir kitų knygos nuosavybės ženklų. Juozo Miltinio palikimo studijų centro vadovės Angelės Mikelinskaitės pranešime „Knygos įrašas kaip jos likimo liudytojas“ pristatytas vienas režisieriaus Juozo Miltinio asmeninės bibliotekos leidinys su užfiksuotais unikaliais dviejų žinomų asmenybių – artisto, režisieriaus, dailininko Balio Lukošiaus (1908–1987) ir meninio vertimo klasiko Dominyko Urbo (1908–1996) – įrašais. Per knygos įrašą, padėjusį savininkui susigrąžinti dingusią knygą į asmeninį rinkinį, pranešime atskleidžiami įdomūs visų trijų iškilių asmenybių gyvenimo ir kūrybos faktai, asmeniniai ryšiai ir tarpusavio bendravimo ypatumai. Visas pranešimo tekstas bus paskelbtas VU leidžiamame „Knygotyros“ mokslo darbų rinkinyje.

2. Juozo Miltinio asmeninės bibliotekos leidinys su Balio Lukošiaus ir Dominyko Urbo įrašaisŠi tarptautinė tęstinė mokslinė konferencija subūrė Lietuvos ir užsienio komunikacijos ir informacijos mokslininkus bei specialistus į diskusiją dėl tinklaveikos visuomenei reikšmingų problemų, identifikuotų atliekant mokslinius komunikacijos ir informacijos tyrimus. Pranešimus skaitė Jungtinės Karalystės, Nyderlandų, Lenkijos, Ukrainos, Baltarusijos, Turkijos, Latvijos, Estijos ir Lietuvos aukštųjų mokyklų bei atminties institucijų atstovai. Konferencijoje buvo gilinamasi į pagrindines komunikacijos ir informacijos tyrimų sritis, tokias kaip: atminties institucijos ir kultūros paveldo komunikacija; kultūros ir informacijos paslaugos; žurnalistika ir politinė komunikacija; mokslinė ir mokslo komunikacija; korporatyvinė komunikacija; informacijos ir žinių vadyba; medijos ir leidyba.

Galime pasidžiaugti, kad šioje mokslo bendruomenei skirtoje tęstinėje konferencijoje mūsų bibliotekos tyrimai pristatomi jau ne pirmą kartą. Pernai buvo pristatytas A. Mikelinskaitės pranešimas „Paveldas nuo rinkinio sukaupimo iki duomenų bazės: Juozo Miltinio palikimo studijų centro atvejis“.

Iliustracijos:
1. Juozo Miltinio palikimo studijų centro vadovė Angelė Mikelinskaitė.
2. Juozo Miltinio asmeninės bibliotekos leidinys su Balio Lukošiaus ir Dominyko Urbo įrašais.

Informaciją parengė
Audronė Palionienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Krašto kultūros paveldo sklaidos skyriaus vedėja
audrone.palioniene@pavb.lt