Atsiminimų apie Panevėžį virtuali paroda

Naujoje portalo rubrikoje „Panevėžio veido dėlionė“ parengta virtuali paroda „Amžininkų atsiminimai apie Panevėžį nuo XIX a. vidurio iki šių dienų“. Parodoje pristatome 30-ties autorių atsiminimų apie Panevėžį, publikuotų įvairiuose leidiniuose, rinkinį. Tekstuose, rašytuose nuo XIX a. vidurio iki šių dienų, atsiskleidžia kiekvieno iš autorių santykis su šiuo miestu – vieniems tai gimtoji vieta, kiti čia mokėsi, trumpiau ar ilgiau gyveno ir dirbo, dar kitų atsiminimuose – įspūdis, likęs trumpam šiame mieste apsilankius. Atsiminimai – patys įvairiausi, tačiau visus juos vienija įdėmus ir neabejingas žvilgsnis į Panevėžio miestą, jame vykusius įvykius.

Visi virtualioje parodoje pateikti atsiminimai yra įgarsinti – mėgstantiems tekstų klausytis, siūlome profesionalių aktorių Evaldo Stokės ir Elonos Karoblytės įgarsintus atsiminimų garso takelius.

Projektą papildo virtualios parodos pagrindu parengta akcija Vilniaus, Kauno ir Panevėžio transporto stotelių ir Panevėžio Laisvės aikštės reklaminiuose stenduose, kuri vyks rugsėjo 4–17 dienomis. Ja skatiname ne tik panevėžiečius, bet ir Vilniaus bei Kauno gyventojus ir šių miestų svečius atrasti ir susipažinti su 515-ają sukaktį mininčiu Panevėžio miestu. Plakatuose panaudotos intriguojančios žymių kraštiečių filosofo Arvydo Šliogerio, rašytojos Giedros Radvilavičiūtės, literatūrologės Vandos Zaborskaitės, jaunosios kartos žurnalisto Donato Puslio ir buvusio G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktoriaus, teatrologo Giedrimundo Gabrėno atsiminimų citatos. Akcija turėtų sudominti mobiliųjų įrenginių savininkus, kurie plakatuose pateiktų QR kodų pagalba galės prasmingai praleisti laiką belaukiant autobuso – turės galimybę skaityti atsiminimų tekstus ir jų klausyti savo telefonuose. Plakatai parengti bendradarbiaujant su reklamos agentūra „JC Decaux Lietuva“.

Prie parodos sukūrėme dalinimosi atsiminimais puslapį „Parašyk apie Panevėžį“. Kviečiame rašyti apie savo vaikystės, jaunystės ar šių dienų Panevėžį, skelbti turimas įdomias nuotraukas. Atsiminimų pateikimo formą ir sąlygas rasite čia. Jei naudojimasis internetine platforma Jums netinka, kviečiame į G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Kraštotyros skaityklą (Respublikos g. 14, II a.). Mes nuskenuosime Jūsų turimas nuotraukas ir kartu su atsiminimų tekstu padėsime patalpinti šiame puslapyje.

Virtualią parodą „Amžininkų atsiminimai apie Panevėžį nuo XIX a. vidurio iki šių dienų“ skiriame Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui ir Panevėžio miesto įkūrimo 515-osioms metinėms.

Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos projektas „Panevėžio krašto istorijos ir kultūros virtualios atodangos III“

Rėmėjai:

Lietuvos kultūros tarybos logotipas  

Kurkime Panevėžio veido dėlionę kartu!

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Krašto kultūros paveldo sklaidos skyriaus informacija