Žvaigždžių duetas Juozo Miltinio namuose

Rugsėjo 19 d. (trečiadienį) 17 val. Juozo Miltinio palikimo studijų centre (Algirdo g. 54-19) profesorius Kęstutis Nastopka skaitys paskaitą apie Juozą Miltinį ir Algirdą Julių Greimą „Žvaigždžių duetas“.

Du garsius kūrėjus – Juozą Miltinį (1907–1994) ir Algirdą Julių Greimą (1917–1992) skyrė gyvenimo dešimtmetis, tačiau juos suartino meilė kalbai, žodžiui ir knygai. Didžiulę įtaką jiems padarė prancūzų kultūra.

Kalbininkas, mitologas, eseistas, pasaulinio garso mokslininkas, vienas žymiausių šiuolaikinės semiotikos atstovų, Paryžiaus semiotikos mokyklos įkūrėjas Algirdas Julius Greimas ir režisierius Juozas Miltinis buvo susitikę tiek Lietuvoje, tiek Prancūzijoje. Bendravo laiškais, keisdavosi sveikinimais. A. J. Greimo laiškai, rašyti J. Miltiniui, ir jo dovanotos knygos su prasmingomis dedikacijomis saugomi Juozo Miltinio palikimo studijų centre.

Kęstutis Nastopka – literatūrologas, literatūros kritikas, vertėjas, Vilniaus universiteto Algirdo Juliaus Greimo semiotikos ir literatūros teorijos centro profesorius, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, vienas lietuviškos semiotikos mokyklos kūrėjų. Susitikęs su A. J. Greimu 1971 metais, kai garsusis semiotikas buvo atvykęs skaityti paskaitų Vilniaus universitete, vėliau su juo bendravo laiškais daugiau nei du dešimtmečius. Kęstutis Nastopka yra išvertęs A. J. Greimo „Struktūrinę semantiką“ ir studiją apie Guy de Maupassant’o novelę „Du draugai“. Pasak K. Nastopkos, A. J. Greimo semiotikoje tokios gelmės, kurios sunkiai išsemiamos.

„Žvaigždžių duetas“ – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų sklaidos projekto „Literatūros ir kino dienos IX“ renginys.

Projektą remia:

Parengta pagal Juozo Miltinio palikimo studijų centro informaciją