Biržų krašto sutartinės – kultūros paveldo vertybių sąvade

Į Lietuvos nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą 2018 metais buvo įrašyta nauja vertybė – Biržų krašto sutartinės ir jų atlikimo tradicija. Paraišką ir sąvadą vertybei pripažinti rengė Pabiržės tautinės kultūros draugija.

Kovo 15 d. tiesiogiai per LRT PLIUS transliuojamame renginyje biržietišką tradiciją prisistatys mūsų krašto atstovai – tradicijos tęsėjai ir saugotojai – Biržų „Saulės“ gimnazijos folkloro ansamblio „Saulala“ ragininkų grupė (vad. Nijolė Kaulinienė), Biržų kultūros centro Pabiržės skyriaus folkloro ansamblio „Žemyna“ sutartinių giedotojos, etnomuzikologė Aušra Butkauskienė, Pabiržės tautinės kultūros draugijos pirmininkė Melanija Vaičiulienė. Iškilmes ves LRT žurnalistė ir laidų vedėja Ugnė Galadauskaitė.

Šventėje bus pristatomos devynios į Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą įtrauktos vertybės ir teikiami sertifikatai jų saugotojams – tai Biržų krašto sutartinės ir jų atlikimo tradicija, lietuviškos ristynės, tarptautinis folkloro festivalis „Skamba skamba kankliai“ Vilniuje, verbų rišimo tradicija Vilniaus krašte, muzikavimas bandonijomis Tauragės krašte, Visagino totorių pavasario ūkio darbų pabaigtuvių šventės „Sabantui“, Skudutiškio (Molėtų r.) šventvietės lankymas, Šiaurės rytų aukštaičių muzikavimas Peterburgo armonika ir užlietų Kauno rajono kaimų dainavimo tradicija.

Sąvadas yra valstybės įsipareigojimo 2004 m. Lietuvai ratifikavus UNESCO nematerialaus kultūros paveldo apsaugos konvenciją išraiška ir šios tarptautinės organizacijos skelbiamų pasaulio nematerialaus kultūros paveldo sąrašų analogas. UNESCO Reprezentatyviajame sąraše jau yra kryždirbystė ir kryžių simbolika Lietuvoje, lietuvių polifoninės dainos – sutartinės, dainų ir šokių švenčių tradicija Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje. Į šalies nacionalinį Sąvadą nuo 2017 m. jau įrašytos 22 atskiruose etnografiniuose regionuose ir visoje Lietuvoje saugomos tradicijos. 2018 metų Sąvade – ir Biržų krašto sutartinės, jų atlikimo tradicija.

Biržų krašto sutartinių tradicijos pristatymą ir Sertifikato įteikimą stebėkite tiesioginėje transliacijoje iš Vilniaus Rotušės kovo 15 dieną 18:00 val. per  LRT Plius kanalą laidoje „Tapatybės kodas“.

AINA informacija

Daugiau informacijos apie Lietuvos Nematerialaus kultūros paveldo vertybių sąvadą rasite čia.