Režisieriaus Juozo Miltinio Gražinai Balandytei dovanotas puodelis su lėkštute

Gražinos Balandytės dovana Juozo Miltinio palikimo studijų centrui

Džiugu, kad aktorė Nijolė Narmontaitė paskatino savo bičiulę Gražiną Balandytę jai kadaise režisieriaus Juozo Miltinio dovanotą puoduką, siejantį judviejų draugystę, perduoti Juozo Miltinio palikimo studijų centrui.

Miltinio namų ekspoziciją papildė ir joje gražiai integravosi iš Gražinos Balandytės namų iškeliavęs – iki šiol viešumoje nematytas – Juozo Miltinio aktorei dovanotas puodukas su lėkštute. Kad šis įdomus, unikalaus ir subtilaus dizaino eksponatas atkuria dviejų žmonių susitikimo ir bendravimo laiką liudija Nijolės Narmontaitės knygoje „Aktoriai, režisieriai ir gerbėjai: ko nematė žiūrovai“ (kn. 3) aprašyta istorija.

Knygą ir Miltinio dovaną – kultūros paveldo vertybes – gražiai susieja ir viena kitą papildo šių metų pabaigai – Žemaitijos metams – labai tinkamas ir juos įprasminantis ryšys – dedikacija žemaičių kalba su palinkėjimu: „Juozapa Miltėnia namams – Ka dongus butoū visuomet Žvaigždiets“.

Retas, režisieriaus mėgtų spalvų eksponatas ir N. Narmontaitės knyga su jo istorija bei autografu dabar saugomi Juozo Miltinio palikimo studijų centro (Algirdo g. 54-19) autentiškoje aplinkoje.

Būtina pamatyti išlikusią ir taip netikėtai sugrįžusią dovaną!

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Juozo Miltinio palikimo studijų centro informacija