Sukurtas interaktyvus Papilio seniūnijos vietovardžių žemėlapis

Biržų r. savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos Papilio struktūrinio padalinio vyresnioji bibliotekininkė Jolita Banienė sukūrė Papilio seniūnijos interaktyvų vietovardžių žemėlapį.

Jame galima rasti seniūnijos upių, pievų, kalvų ir slėnių, kaimų pavadinimus. Kai kurie jų per šimtmečius nepakito, bet nemažai jų išnyko, ypač – gyvenamųjų vietų pavadinimai. Kaimų ir gyvenviečių pavadinimai iš sąrašų buvo braukiami nelikus gyventojų, tuomet išnykusiam kaimui suteikiamas gretimo kaimo pavadinimas.

Žemėlapyje pateikti ne tik vietovardžiai, bet ir informacija apie juos. Tai gera proga prisiminti upelius, tarkim, Lakštalažą ir Moliną, miškelius Šilokšnį ir Žvėrinčių, kaimus ir viensėdžius Lesvinčiavietę, Sakališkį ir Ramaldavą…

Interaktyvaus žemėlapio tikslas – sukurti efektyvų informacinį produktą, pasinaudojant IT sprendimais ir įamžinti vietovardžius, kuriuos galima aplankyti virtualioje erdvėje.

Žemėlapio sistemą sudaro vienas paieškos laukas. Paieškos rezultatus galima filtruoti paspaudus ant nuorodos, kur pateikiama konkreti informacija, kada ir kiek gyveno gyventojų, kada vietovardis paminėtas pirmą kartą ir paskutinieji metai, kuriais dar buvo gyventojų.

Skirtingais ženklais pažymėtos vietos, kuriose dar gyvena žmonės, kurie kaimai yra likę ir kurie išnykę, bet dar prisimenami jų pavadinimai. Žemėlapį galima išsididinti per visą ekraną.

J. Banienė dėkoja visiems, pasidalinusiems informacija, kuri buvo reikalinga kuriant žemėlapį. Turima dokumentine informacija dalinosi Biržų r. savivaldybės tarybos narė Danutė Martinkėnienė ir Papilio seniūnijos bibliotekininkės Danutė Kučinskienė bei Angelė Vajegienė.

Interaktyvaus Papilio seniūnijos vietovardžių žemėlapio idėjos autorė ir įgyvendintoja, bibliotekininkė J. Banienė sako visuomet laukianti informacijos apie galbūt žemėlapyje esamus netikslumus, dar nepažymėtas vietas ar išnykusių vietovių nuotraukų.

Žemėlapis yra čia.

Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešosios bibliotekos informacija