Skulptorius Gediminas Karalius

Įteiktos regalijos naujam Panevėžio rajono Garbės piliečiui

Panevėžio rajono savivaldybėje paminėta Lietuvos valstybės atkūrimo diena. Tęsiant jau 16-us metus gyvuojančią tradiciją Vasario 16-ąją rengiamas iškilmingas Savivaldybės tarybos posėdis, kuriame su pagarba prisimenama ši reikšminga tautos istorijos data ir įteikiamos regalijos naujam Garbės piliečiui.

Už ypatingus kūrybinius nuopelnus bei išskirtinį indėlį meno ir kultūros srityje, tautos istorinės ir kultūrinės savimonės budinimą šiemet šis titulas suteiktas Vadokliuose gyvenančiam krašto patriotui, garsiam Lietuvos skulptoriui, profesoriui, Lietuvos šaulių sąjungos nariui Gediminui Karaliui. Iškilmės vyko skulptoriaus gimtinėje. Po šv. Mišių Vadoklių Švč. Jėzaus Širdies bažnyčioje renginys persikėlė į Vadoklių nestacionarių socialinių paslaugų namus.

G. Karalius yra vienas pirmųjų Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatų. Jo skulptūros puošia mūsų šalies miestų ir Austrijos erdves. Už nuopelnus Sąjūdžio metais patriotas apdovanotas Lietuvos Nepriklausomybės medaliu, yra aktyvus Lietuvos šaulių sąjungos narys.

Centrinės Vadoklių aikštės veidu tapo G. Karaliaus sukurta skulptūra Vyčio apygardos partizanams atminti. Joje pavaizduotas žirgas puikuojasi ir skulptoriaus kurtoje Vadoklių heraldikoje – herbe bei vėliavoje.

Profesoriaus iniciatyva Vadokliuose šiuo metu statomas jo sukurtas paminklas, skirtas Lietuvos kariuomenės kūrėjams savanoriams atminti.

Dėkodamas už suteiktą Garbės piliečio vardą ir gausius sveikinimus, menininkas sakė, kad didžiuojasi suteiktu titulu.

„Labai svarbu suvokti ir išlaikyti garbės, vienybės ir doros sampratą. Ji turi būti žmogaus širdyje, kūryboje, darbuose. Džiaugiuosi Garbės piliečio vardą gaudamas Vasario 16-ąją – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną, tai prasminga ir simboliška“, – sakė G. Karalius.

Skulptoriaus įsitikinimu, žinoti savo tautos praeitį yra šventa kiekvieno piliečio pareiga, o budinti ir kelti tautiečių savimonę, istoriją įprasminant darbais, – didi menininko misija.

Parengta pagal Panevėžio rajono savivaldybės informaciją