Ekspozicija „Vanda Zaborskaitė – gyvenimo puslapiai“ Vaškų Vandos Zaborskaitės bibliotekoje

Praėjusių metų gruodžio mėnesį Vaškų Vandos Zaborskaitės bibliotekoje atidaryta atnaujinta nuolatinė ekspozicija „Vanda Zaborskaitė – gyvenimo puslapiai“, skirta profesorei Vandai Zaborskaitei atminti. Ekspozicija atnaujinta įgyvendinus Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos projektą „Tekančio laiko ženklai“. Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba.

Ekspozicijos idėja remiasi pamatinėmis profesorės V. Zaborskaitės gyvenimo ir kūrybos nuostatomis, išskirtinėmis jos asmenybės savybėmis. Ji emociškai paveiki, tinkama švietėjiškai ir pažintinei veiklai, skirta individualiems lankytojams ir grupėms, taip pat edukaciniams užsiėmimams.

Įrengiant ekspoziciją naudotos šiuolaikinės technologijos bei inovatyvūs sprendimai, juos jungiant su tradicinėmis išraiškos priemonėmis – medinėmis lentynomis ir stendais. Eksponuojami išlikę V. Zaborskaitės asmeniniai daiktai, nuotraukos, asmeninė biblioteka ir profesorės močiutės K. Ježauskaitės palikimas.

Atnaujintą ekspoziciją sudaro trys interaktyvūs stendai, kuriuose atsiskleidžia su V. Zaborskaite susijusios vietos, jos atminimo įamžinimo darbai ir veiklos. Pirmasis stendas atspindi profesorės sąsajas su Vaškų miesteliu. Pasakojama namo, kuriame ji gimė ir praleido kūdikystę, istorija. Namas stovi šalia bibliotekos. Ant jo 2013 m. atidengta V. Zaborskaitės memorialinė lenta. Šis namas unikalus ir tuo, kad jame gyveno profesorės močiutė Kamilija Ježauskaitė – neeilinė asmenybė, daug nusipelniusi Vaškų miestelio žmonėms.

Antrajame ekspozicijos stende tęsiasi pažintis su profesorės V. Zaborskaitės gyvenimu Panevėžyje, mokslais universitete, darbu mokyklose, vėliau Vilniaus universitete ir kitose įstaigos. Čia atsispindi ir mokslininkės kūrybiniai, moksliniai darbai, jų parašymo istorija.

Trečiasis stendas skirtas profesorės atminimo įamžinimui. Eksponuojamos nuotraukos apie jos lankymąsi tėviškėje, kalbos pasakytos dalyvaujant įvairiuose renginiuose Vaškuose, taip pat Vaškams dovanotos knygos ir kt.

Šioje ekspozicijoje taip pat įrengtas informacinis-edukacinis kompiuterinis terminalas su liečiamuoju ekranu. Terminale patalpinta virtuali ekspozicija, skirta susipažinti su literatūrologės V. Zaborskaitės asmenybe, gyvenimu ir kūryba. Sudaryta galimybė demonstruoti vaizdo ir garso medžiagą. Siekiant, kad terminalas būtų populiarus ir pritrauktų kuo daugiau jaunų žmonių, jame buvo patalpintos dvi edukacinės programos – virtualus žaidimas „Kokias knygas vaikystėje skaitė profesorė Vanda Zaborskaitė“ ir viktorina-žaidimas „Ką aš žinau apie profesorę Vandą Zaborskaitę“. Magnetinėje lentoje įrengta dėlionė „Sudėliok Vandos Zaborskaitės gyvenimo akimirkas“, kurioje iš detalių galima sudėlioti gimtąjį profesorės namą, jos parašytų knygų viršelius, citatą iš monografijos „Maironis“.

Kviečiame apsilankyti!

Nuotraukose – ekspozicija „Vanda Zaborskaitė – gyvenimo puslapiai“ Vaškų Vandos Zaborskaitės bibliotekoje. 

Informaciją parengė
Aldona Oniūnienė
Vaškų Vandos Zaborskaitės bibliotekos vyriausioji bibliotekininkė