Fotografijose – Kupiškio kraštas ir kupiškėnai

Kupiškio rajono savivaldybės viešoji biblioteka vykdo projektą „Kartas sujungianti fotografija: kupiškėniškoji tematika fotomenininkų kūryboje“, kurį iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, remia Kupiškio rajono savivaldybė. Jo tikslas – Kupiškio krašto kultūros paveldo išsaugojimas ir jo savitumo atskleidimas per fotografijos meno retrospektyvą ir naujas kūrybines iniciatyvas, į jas įtraukiant kraštiečius fotomenininkus ir fotografus mėgėjus, kartu paminint Kupiškio fotometraštininko Juozo Kraujūno (1945–2008) 75-ąsias gimimo metines. Projekto veikloms naudojamas Kupiškio viešojoje bibliotekoje saugomas buvusio Lietuvos fotomenininkų sąjungos nario J. Kraujūno negatyvų ir fotografijų rinkinys.

Birželio 6 d. vyko pirmasis projekto renginys – retrospektyvinės fotografijų parodos „Kupiškis ir kupiškėnai“ atidarymas. XX amžiaus pirmosios pusės kupiškėniškos tematikos fotografija yra geriau žinoma, daug nuotraukų eksponuota parodose, spausdinta įvairiuose leidiniuose. Vėlesnių metų šios tematikos fotografijos mažiau žinomos, rečiau eksponuotos parodose. Fotografų, užfiksavusių XX amžiaus antrosios pusės Kupiškį ir kupiškėnus, priskaičiuotume nemažai: Vilius Naujikas, Juozas Kraujūnas, Julius Alekna, Vigilija Grigienė, Vidmantas Jankauskas, Valdas Kopūstas ir kt. Kupiškio viešosios bibliotekos salėje ir pirmojo aukšto languose eksponuojamose nuotraukose užfiksuoti sovietmečio įvykiai, žmonės, miesto ir kaimo vaizdai, to meto aktualijos. Tik jauniausio parodos dalyvio V. Kopūsto darbuose – jau XXI amžiaus pradžios Kupiškis.

Paroda „Kupiškis ir kupiškėnai“ veiks iki liepos 31 d.

Vykdant projektą parengta ir virtuali Juozo Kraujūno fotografijų paroda „Kupiškio kraštas ir jo žmonės“. Ją peržiūrėti galite čia.

Kviečiame apsilankyti.

Parengta pagal Kupiškio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informaciją