Artėja devintasis Aukštaitijos regiono klojimo teatro festivalis „Po Bitės sparnu“

Siekiant puoselėti senovinio klojimo teatro kultūrą ir šios liaudies meno šakos tradicijas autentiškoje Panevėžio rajono Smilgių etnografinėje sodyboje jau devintą kartą organizuojamas Aukštaitijos regiono klojimo teatro festivalis „Po Bitės sparnu“.

Sodyba atspindi XIX a. valstietiškos sodybos buitį bei architektūrą. Jos ansamblyje yra ir klojimas, pritaikytas kultūriniams renginiams. Čia pasižiūrėti spektaklių kasmet kviečiame rugpjūčio pabaigoje, akcentuojant pirmo viešo lietuviško spektaklio istoriją: jis vyko rugpjūčio 20 d. klojime, o viena iš jo režisierių, rėmėjų bei vaidintojų buvo Smilgių krašto šviesuolė Gabrielė Petkevičaitė-Bitė (1899-08-20 spektaklis „Amerika pirtyje“ vyko grafo Tiškevičiaus klojime Palangoje).

Klojimo teatras – liaudies meno šaka, pradėjusi gyvuoti XIX a. pabaigoje šiaurės rytų Lietuvoje kaip pasipriešinimo rusifikacijai ir nutautinimui kovos priemonė. Šiandien klojimo teatras reikalingas kaip istorijos dalis, kultūrinis paveldas, terpė, kurioje mažų miestelių ir kaimų žmonės turi galimybę atskleisti savo kūrybinį potencialą, paįvairinti visuomenės kultūrinį gyvenimą.

Teatro mylėtojų lauksime Smilgių etnografinėje sodyboje rugpjūčio 29 d. ir rugsėjo 4 d. (teatro diena vaikams ir jaunimui). Spektaklius parodys Kupiškio ir Pasvalio miestų, Rokiškio ir Panevėžio rajonų teatrų kolektyvai.

Kino ir teatro režisierius, dainų kūrėjas bei atlikėjas Vytautas V. Landsbergis pristatys autorinę muzikinę programą.

Tęsiant tradicijas bei plėtojant kultūrinį G. Petkevičaitės-Bitės palikimą, festivalis šiemet bus vyks ne tik Smilgiuose, bet ir kitose Panevėžio apskrities istorinėse vietovėse: Kupiškio r. Adomynės dvare, Rokiškyje, Joniškėlyje. Spektaklius žiūrovams pristatys Panevėžio rajono Krekenavos, Ramygalos ir Smilgių kultūros centrų teatrų kolektyvai.

Nebus pamirštas ir G. Petkevičaitės-Bitės dvaras – skatinant kūrybinės raiškos įvairovę, naujas kūrybines formas bei profesionalių meno kūrėjų iniciatyvas, rugpjūčio 30 d. Puziniškyje vyks kūrybinis seminaras teatrų vadovams su kino ir teatro režisieriumi V. V. Landsbergiu „Domiuosi, kuriu, dalinuosi“.

2021 m. minėsime G. Petkevičaitės-Bitės 160-ąsias gimimo metines. Siekiant perteikti rašytojos kūrybą bei veiklą teatralizuota forma, seminare vyks kūrybinės inspiracijos jos kūrybos motyvais. Antroje renginio dalyje Naujamiesčio kultūros centro-dailės galerijos teatras (rež. Andrius Povilauskas) parodys spektaklį Martyno Vainilaičio „Kalvio pasaka“.

Šiemet festivalio veiklas iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, projektą remia Panevėžio rajono savivaldybė.

Smilgių kultūros centro informacija