Prof. Giedrė Jankevičiūtė

Virtualiame susitikime su prof. Giedre Jankevičiūte – kas sieja Juozą Zikarą, Stasį Ušinską ir Panevėžį

Lapkričio 26 d. 14 val. kviečiame į virtualų susitikimą su prof. Giedre Jankevičiūte „Nuo peterburgiško akademizmo ir Brodvėjaus miuzikholų iki „Jėzaus širdies“ Berčiūnuose: kas sieja Juozą Zikarą, Stasį Ušinską ir Panevėžį“. Tiesioginę transliaciją, o vėliau laidos įrašą galėsite stebėti Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos „YouTube“ kanale.

Giedrė Jankevičiūtė – dailės istorikė, parodų kuratorė, Lietuvos kultūros tyrimų instituto vyriausioji mokslo darbuotoja, Vilniaus dailės akademijos profesorė. Tyrinėja XIX a. pabaigos – XX a. dailę, tyrimų rezultatus skelbia akademiniuose straipsniuose ir knygose, viešina juos paskaitų visuomenei ir parodų forma. 2014 m. apdovanota Lietuvos Respublikos Vyriausybės kultūros ir meno premija.

Savo paskaitoje prof. G. Jankevičiūtė pristatys iš Panevėžio ir jo apylinkių kilusius XX a. Lietuvos dailės klasikus – skulptorių Juozą Zikarą (1881–1944) ir tapytoją, vitražistą, grafiką, teatro ir kino dailininką Stasį Ušinską.

Paliukuose prie Pumpėnų gimęs J. Zikaras 1919–1928 m. gyveno Panevėžyje, čia sukūrė daugelį jo vardą išgarsinusių kūrinių, tarp kitų – Laisvės angelą, Kauno Vienybės aikštėje stovintį paminklą Nepriklausomybei, Kristaus Karaliaus skulptūrą Panevėžio katedrai.

Iš Pakruojo kilusio Stasio Ušinsko (1905–1974) įvairialypė kūryba liudija Lietuvos kultūros spartų modernėjimą, ryškų atotrūkį nuo J. Zikaro puoselėtos akademinės tradicijos. Talentas, ambicijos ir siekiai S. Ušinską buvo nunešę toli nuo Lietuvos – iki Paryžiaus ir Niujorko, tačiau dailininkas vis sugrįždavo į gimtąsias vietas. Antrojo pasaulinio karo metais S. Ušinskas sukūrė sudėtingo likimo vitražų ciklą Berčiūnų bažnyčiai.

Stebėti paskaitą

Renginys iš bibliotekos projekto „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XI“, skirto populiarinti Valstybės kultūros ir meno premijomis (nacionaline ir vyriausybės) apdovanotų menininkų kūrybą Panevėžio regione.   

Projektą „Literatūros ir kino dienos bibliotekoje XI“ finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio miesto savivaldybė

 

 

 

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos informacija