Legendinis Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatras švenčia 80-metį

Šiais metais Panevėžio dramos teatras, pavadintas legendinio režisieriaus Juozo Miltinio vardu, pažymi 80-ąsias įkūrimo metines. Šia proga Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka parengė virtualią parodą „Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatrui – 80.

Parodos tikslas – pristatyti visuomenei ir ją supažindinti su įdomia ir unikalia istorine šios Bibliotekos Juozo Miltinio palikimo studijų centro fonduose saugoma archyvine medžiaga – tai dokumentai, fotografijos ir kita istorinė medžiaga, atskleidžianti išskirtinį šio teatro kelią, prasidėjusį dar Kauno Darbo rūmų studijoje. Aktuali jos dalis – supažindinimas su režisieriaus Juozo Miltinio svarbiausiu repertuaru, susiformavusiu dar besimokant Paryžiuje bei Londone ir vėliau įgyvendintu Panevėžio teatro scenoje. Parodoje taip pat pateikiama daug medžiagos su Senojo ir Naujojo teatro pastatais, pristatomas režisierius Juozas Miltinis ir jo mokiniai, skirtingų kartų aktoriai, drauge su savo Mokytoju kūrę Panevėžio teatro legendą.

Teatro jubiliejinei sukakčiai paminėti skirta paroda taip nedžiugintų ir nesuteiktų tiek malonių prisiminimų akimirkų, jeigu nesaugotume aktoriaus ir teatro metraštininko Kazimiero Vitkaus sukaupto teatro archyvo. Šis kruopštus režisieriaus Juozo Miltinio mokinys ne tik kaupė visą gyvenimą su teatru ir jo įvykiais susijusią medžiagą, bet ir pats fotografavo bei ją archyvavo. Per savo darbo teatre ir gyvenimo laikotarpį nuo 1940 m. iki 1995 m. sukaupė apie 30 tūkst. fotografijų su teatro ir aktorių gyvenimo akimirkomis, aktorių užimtumo dienoraščius, publikacijų iškarpas apie Panevėžio dramos teatrą. Įdomiausia kultūrinio palikimo dalis – fotografijos – žmonių, pastatų ir įvykių kaitos užfiksavimas.

Virtualioje parodoje panaudotos Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Juozo Miltinio palikimo studijų centro fondų – Kazimiero Vitkaus, Juozo Miltinio ir Juozo Miltinio palikimo studijų centro – fotografijos ir dokumentinė medžiaga.

Kviečiame apsilankyti.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Juozo Miltinio palikimo studijų centro informacija