Portalo „Panevėžio kraštas virtualiai“ 2020-ųjų populiariausieji

Visiems, kurie domisi kultūros paveldu ir tyrinėja krašto istoriją, bus įdomu susipažinti su 2020-aisiais daugiausiai dėmesio sulaukusiu portalo „Panevėžio kraštas virtualiai“ turiniu arba dar kartą prisiminti tai, kas buvo įdomiausia. Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Krašto kultūros paveldo sklaidos skyrius renka, sistemina, dokumentuoja, tyrinėja informaciją apie Panevėžio kraštą ir kraštiečius, sukauptas kolekcijas ir patraukliai ją viešina.

Populiariausia 2020 m. rubrikaVirtualios parodos (peržiūrų sk. 4 923)

Didžiąją metų dalį gyvų parodų jums pasiūlyti negalėjome, stengėmės kultūrinių žinių troškimą užpildyti virtualiomis parodomis. Jose galite rasti ne tik vaizdinę informaciją, bet ir įdomius istorinius faktus, iš įvairių pusių pažinti iškilias asmenybes ir objektus. Ir geriausia tai, kad virtualios parodos prieinamos visiems neribotą laiką neapribotoje vietoje.

Populiariausia 2020 m. virtuali parodaGabrielė Petkevičaitė-Bitė – Lietuvos Steigiamojo Seimo narė (peržiūrų sk. 791)

Ne paslaptis, kad bibliotekai įdomiausias rašytojos, švietėjos, pedagogės, filantropės, kultūros ir visuomenės veikėjos Gabrielė Petkevičaitės-Bitės gyvenimas, smagu pasidžiaugti, kad 2020-aisiais ji taip pat susilaukė didelio skaitytojų susidomėjimo. Įvadiniame parodos straipsnyje ir ekspozicinėje dalyje apžvelgiamos Gabrielės Petkevičaitės-Bitės išrinkimo parlamento nare aplinkybės, jos pirmininkavimo Steigiamojo Seimo laikinajam prezidiumui peripetijos, pirmojo posėdžio atidarymo metu pasakytos kalbos parengimo ir publikavimo aplinkybės, apžvelgiami nuveikti darbai einant Steigiamojo Seimo narės pareigas.

Populiariausia 2020 m. aktualijaPanevėžiečių atostogos tarpukariu (peržiūrų sk. 462)

Vietinis turizmas suklestėjo pastaraisiais metais, kai keliavimas užsienyje buvo apribotas, todėl visiems buvo įdomu sužinoti ir kur panevėžiečiai leisdavo atostogas tarpukariu. Vieni lankydavo vilas, paminklus, kiti lietuviškąją Sacharą – Nidą, treti tiesiog smagiai dūko pajūryje: šokinėjo per bangas, statė smėlio pilis, kūliais ridenosi nuo kopų.

Šiuo straipsniu taip pat pasidalino sekunde.ltdelfi.lt ir 15min.lt.

Populiariausia 2020 m. skulptūrapaminklas Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Aleksandrui (peržiūrų sk. 1 297)

Panevėžio 500 metų jubiliejaus proga pastatytas paminklas kunigaikščiui Aleksandrui jau tapo miesto simboliu. Tikriausiai esate ne kartą matę šią skulptūrą gyvai, galbūt kasdien pro ją praeinate, tačiau ar žinote, kodėl šis kunigaikštis taip pagerbtas Panevėžyje?

Populiariausia „Panevėžio šlovės alėjos“ asmenybėVladas Kensgaila (peržiūrų sk. 231)

2020-aisiais metais biblioteka parengė visų laikų žymiausių Panevėžio kraštiečių biografijų rinkinį  – „Panevėžio šlovės alėja: žymiausieji kraštiečiai“. Jame pristatomi asmenys, savo darbais daug nusipelnę Lietuvai ir jos žmonėms – mokslininkai, menininkai, literatūros kūrėjai, politikai, sportininkai, medikai bei kitų sričių atstovai. Daugiausiai jūsų dėmesio sulaukė aviakonstruktorius, lakūnas, buvęs Panevėžio miesto savivaldybės tarybos narys, Panevėžio miesto garbės piliečio įvertinimą turintis Vladas Kensgaila.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos informacija