Remigijus Kriukas

Išrinkti kultūros ir meno premijų laureatai

Panevėžio miesto savivaldybės kultūros ir meno taryba išrinko tris šiemečius kultūros ir meno premijos laureatus. Jais tapo fotografai Saulius Saladūnas ir Stasys Povilaitis bei stiklo menininkas Remigijus Kriukas. Šiemet miesto bendruomenė šiam garbingam apdovanojimui gauti pateikė 7 kandidatus.

„Noriu išreikšti padėką kultūros ir meno žmonėms už tai, kad garsinate Panevėžio vardą ne tik šalyje, tačiau ir už jos ribų, už tai, kad savo darbais kuriate gražesnį Panevėžį. Jūsų dėka Panevėžys tampa globaliai žinomas kaip kūrybiškas, turintis stiprų kultūrinį pamatą, miestas. Sveikinu laureatus ir linkiu sėkmės kūrybinių ieškojimų kelyje“, – sako Panevėžio miesto meras Rytis Račkauskas.

Panevėžietis stiklo menininkas Remigijus Kriukas – šiuo metu Lietuvoje aktyviausiai stiklo meno srityje kuriantis menininkas. Nuo 1992 m. priklauso Lietuvos dailininkų sąjungai. 2000 m. įkūrė savo meninio stiklo studiją „Glasremis“ Panevėžyje. 2011 m. išrinktas Metų panevėžiečiu. Savo kūrybą pristatęs daugybėje užsienio šalių ir pelnęs garbingų apdovanojimų, taip pat sulaukęs ir užsienio meno institucijų dėmesio. 2014 m. suteiktas Ukrainos menų akademijos užsienio nario vardas.

Nuo 1985 m. aktyviai dalyvauja parodose Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Vokietijoje, Suomijoje, Danijoje, Švedijoje, JAV, Olandijoje, Liuksemburge, Bulgarijoje ir kt. šalyse. Kūrybiniuose simpoziumuose (daugiau nei 40) Lietuvoje, Latvijoje, Ukrainoje, Čekijoje, Vengrijoje, Vokietijoje, Rusijoje, Slovakijoje, Estijoje. Autorinius darbus yra įsigiję Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, Budapešto meno muziejus (Vengrija), Lvovo meno muziejus (Ukraina) ir daugelis kitų.

R. Kriukas ir Indrė Stulgaitė-Kriukienė 2017 m. tarptautinėje šiuolaikinio meno parodoje „ArtVilnius’2017“ pelnė geriausių menininkų vardą. 2019 m. tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius’19“ R. Kriukas išrinktas žiūrovų rinktiniu menininku bei pelnė „Volfas Engelman“ įsteigtą premiją. Menininko surengtos svarbiausios šio laikotarpio parodos: tarptautinėje šiuolaikinio meno mugėje ArtVilnius’19“ pristatyta personalinė ekspozicija „Kelionė laiku“, 2020 m. – bendra su Algimantu Aleksandravičiumi ekspozicija „Premjera – In memoriam“, 2019 m. LDS galerijoje „Arka“ paroda „Dykumos vėjas“. R. Kriukas yra išskirtinio ir vienintelio tokio pobūdžio Lietuvoje bei Europoje III (2018 m.) ir IV (2020 m.) tarptautinių meninio stiklo simpoziumų „GlassJazz“ sumanytojas bei rengėjas.

Stasys PovilaitisFotografas Stasys Povilaitis – nuo 1989 m. yra Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, 2005 m. suteiktas meno kūrėjo statusas. Yra surengęs virš 15 personalinių parodų įvairiuose Lietuvos miestuose ir Varšuvoje (Lenkija), išleidęs keletą fotografijų albumų. Jo darbai spausdinami Lietuvos fotomenininkų sąjungos metraštyje „Lietuvos fotografija: vakar ir šiandien“, fotoalbume „Lietuvos spaudos fotografija“. S. Povilaitis yra pelnęs 20 apdovanojimų. Svarbiausi jų – 2018 m. Lietuvos spaudos fotografijos konkurse nominantas tema „Gamta ir jos apsauga“, 2019 m. įteiktas bronzos medalis Tokijo tarptautiniame fotokonkurse (TIFA, tema „Gamta“), 2020 m. – sidabro medalis Budapešto tarptautiniame fotokonkurse (BIFA2020, tema „Gamta“, kategorija naminiai gyvūnai).

Žymesnės personalinės parodos: 2019 m. surengta paroda „Stasys apie Stasį“, skirta menininko Stasio Eidrigevičiaus 70-čiui paminėti, 2020 m. – Stasio Povilaičio autorinių fotografijos darbų paroda „Šviesos pakylėtas“, skirta fotomenininko Algimanto Aleksandravičiaus 60-ies metų jubiliejui.

Saulius SaladūnasFotografas Saulius Saladūnas jau daug metų garsina Panevėžį Lietuvoje bei užsienyje. Jo kūryba įvertinta įvairiais apdovanojimais Lietuvoje, Čekijoje, Estijoje, Ispanijoje, Japonijoje, JAV, Latvijoje, Prancūzijoje, Rusijoje, Vokietijoje.

Nuo 1989 m. S. Saladūnas yra Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys, 2005 m. jam suteiktas meno kūrėjo statusas, 2010 m. įteiktas Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos diplomas, 2015 m. – Lietuvos fotomenininkų sąjungos aukso ženklelis ir premija už kūrybinius nuopelnus, taip pat skirta Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos stipendija, tais pačiais metai išrinktas Metų panevėžiečiu.

Fotomenininkas nuolat dalyvauja kūrybinėse fotografų seminaruose Nidoje, fotografijos pleneruose Lietuvoje, surengė 11 personalinių parodų. 2011 m., 2013 m. ir 2017 m. dalyvavo Panevėžio tarptautinėje fotografijos bienalėje „Žmogus ir miestas“. Šiuo metu fotomenininkas dar yra ir Panevėžio fotografijų mėgėjų draugijos garbės narys.

S. Saladūno kūrinių yra saugoma Lietuvos fotomenininkų sąjungos, Lietuvos dailės, Šiaulių fotografijos, Panevėžio kraštotyros muziejų, Panevėžio miesto dailės galerijos kolekcijose, taip pat asmeninėse kolekcijose Lietuvoje ir užsienyje.

1000 Eur Kultūros ir meno premijos laureatams bus įteiktos šiek tiek vėliau, apie paskirstus datą ir laiką informuosime papildomai.

Panevėžio miesto savivaldybės
Komunikacijos skyriaus informacija