Vykdomas projektas „Inovatyvus žvilgsnis į krašto istoriją“

Panevėžio rajono savivaldybės viešoji biblioteka daug dėmesio skiria krašto istorijos puoselėjimui, sklaidai, ieškodama inovatyvesnių, patrauklių visuomenei pateikimo formų. Didelė dalis istorinės medžiagos sukaupta bibliotekos muziejuose.

Juose atspindimas ypač svarbus tautai – knygnešystės, tautos atgimimo, valstybės kūrimosi laikotarpis, kuris pristatomas ruošiant renginius, edukacines programas, ekskursijas.

Vykdomas projektas „Inovatyvus žvilgsnis į krašto istoriją“ pasiūlys dar daugiau istorijos pažinimo būdų, paremtų techniniais sprendimais. Pažinti knygnešystės laikotarpį, su juo susijusius objektus ir asmenybes bus galima interaktyviu būdu. Kuriama skaitmeninė programėlė, kurioje galės dalyvauti įvairaus amžiaus lankytojai. Virtualioje platformoje bus galima patiems tapti knygnešiu ir atlikti visą jo misiją – keliaujant slaptu keliu gabenti draudžiamas knygas, jas slėpti, susiduriant su įvairiais sunkumais, kuriuos įveikus laukia staigmena. Programėlės virtualiame ture bus galima dalyvauti atvykus į J. Tumo-Vaižganto ir knygnešių muziejų, tačiau demonstracinės versijos bus pasiekiamos ir bibliotekos tinklalapyje bei mobiliuose įrenginiuose. Darbus atliekantys skaitmeninės grafikos technologijų ir produktų kūrimo bendrovė „Indeform“ ir projekto kūrybinė komanda jau atliko turinio projektavimo darbus J. Tumo-Vaižganto ir knygnešių muziejuje, remiantis istorine medžiaga ir muziejaus lokacijomis. Toliau bus vykdoma turinio realizacija, diegimo, testavimo, konsultacijų darbai.

Projekto veiklos įgyvendinamos ir Puziniškio muziejuje (G. Petkevičaitės-Bitės gimtinė), minint šios asmenybės 160-ąsias gimimo metines. Projekte aktyviai bendradarbiauja Smilgių biblioteka, sukūrusi interaktyvias priemones G. Petkevičaitės-Bitės asmenybės ir veiklos pažinimui. Sukurtą  žaidimą „Bitės draugas“ ypač pamėgo mėgstantys keliauti įvairaus amžiaus žmonės, ypač šeimos. Juk įdomu taip pažinti istoriją – aplankant nurodytus objektus, dalinantis foto ir gaunant patvirtinimui ženklelį. O mėgstantiems sėslų būdą, siūlome dalyvauti sukurtame virtualiame protmūšyje „Pažinkime Gabrielę”.  Išsamesnė pažintis su G. Petkevičaitės-Bitės laikmečio aplinka, jos bendražygiais bus pateikiama bendradarbiaujant su Lietuvių literatūros institutu. Ji taip pat vyks inovatyviai – virtualioje erdvėje bus galima susitikti su lietuvių literatūros bei kultūros istorijos tyrinėtoja Ramune Bleizgiene.

Projekto veiklų pristatymai, aptarimai vyks bibliotekoje ir jos muziejuose. Naujai sukurtų skaitmeninių ir įsigytų techninių priemonių pagalba vyks įdomesni, patrauklesni renginiai ir edukaciniai užsiėmimai, pagyvinantys krašto istorijos pažinimą.

Projektą remia Lietuvos kultūros taryba ir Panevėžio rajono savivaldybė.

Informaciją parengė
Asta Nedveckienė
Panevėžio rajono savivaldybės viešoji biblioteka