„Dabarties ekranas“ – pramonės legenda atgyja!

Rugsėjo 2 d. Panevėžio legendinė „Ekrano“ kineskopų gamykla, veikusi 1962–2006 metais, atgijo. Buvusios gamyklos teritorijoje atidarytas net 49 hektarus apimantis projektas po atviru dangumi.

Projektas kviečia leistis į Panevėžio pramonės praeities ir dabarties sankirtas, pažinti miestą iš naujo per industrinę ir kūrybinę transformaciją. Ant beveik 600 kvadratinių metrų pramoninių pastatų sienų 49 hektarų plote fotografinės freskos ir garsinės istorijos sieks atkreipti dėmesį į gyvenimo laikinumą, trapumą, mūsų palikimą, pamatines vertybes bei miesto istoriją per pramoninį virsmą.

Fotografines freskas lydi garsiniai pasakojimai, surinkti per keturias savaites trukusius susitikimus su buvusiais „ekraniečiais“. Istorijos atlieps ne tik buvusios gamyklos, bet ir viso Panevėžio technologinę, sociologinę ir emocinę transformaciją, pasakos apie kurioziškus sistemos paradoksalumus bei legendomis apipintas gyvenimo kasdienybes.

Urbanistinį meną ir garsines istorijas padės atrasti e-gidas su interaktyviu žemėlapiu, prie kurio prisijungti galima nuskenavus greito reagavimo QR kodą. Jį galima rasti ant pastatų sienų šalia freskų.

Lauko ekspozicija veiks visą rudenį ir bus pasiekiama bet kokiu oru, bet kokiu paros laiku ar bet kokia transporto priemone neribotą laiką. Atvykti galite 24/7. Rekomenduojame audiogido klausymui turėti išmanųjį telefoną su mobiliaisiais duomenimis bei ausines (nebūtinai). Čia kiekvienas galės atrasti sau patinkantį „Ekraną“ – nostalgišką, atgyjantį ar įkvepiantį.

Projekto „Dabarties Ekranas“ autoriai – Dan Hermouet (Prancūzija) ir Vaida Andrijauskaitė.

Daugiau apie projektą rasite čia.

Projektą finansuoja:

Lietuvos Kultūros Taryba
Panevėžio Plėtros Agentūra
Panevėžio Miesto Savivaldybė
Andrius Pranckevičius
Burbuliukas ir Co
Panevėžio Krašto Pramonininkų Konfederacija
Jutrix

Projekto partneriai:

CRAMO
Robo Labas
Panevėžio Kraštotyros Muziejus


Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriaus informacija