Skelbiame Europos paveldo dienų’21 programą

Rugsėjo 17–26 d. Lietuvoje vyks Europos Tarybos programos „Europos paveldo dienos“ renginiai, šiemet kviečiantys intriguojančia tema „Įtraukiantis paveldas“. Tai jau tradicija tapusios ir penkiasdešimtyje Europos valstybių kiekvieną rugsėjį apie 30 milijonų dalyvių į daugiau kaip 70 tūkstančių renginių suburiančios dienos. Renginių tikslas – geriau pažinti greta esantį kultūros paveldą, suvokti jo vertę, žadinti susidomėjimą juo, įsitraukti ir kitus įtraukti į jo išsaugojimo sąjūdį, išmokti jį saugoti, tausoti ir išradingai naudoti. Lietuvoje šiemet numatyta apie 300 renginių, kuriuos organizuoja miestų ir rajonų savivaldybių paveldosaugininkai, Kultūros paveldo departamento teritoriniai skyriai, muziejai, kitos kultūros įstaigos.

Šiais metais, kuriuos Europos Sąjungos Taryba paskelbė Europos geležinkelių metais, yra gera proga atkreipti dėmesį ir į Lietuvoje išlikusį unikalų su geležinkeliu susijusį paveldą. Geležinkeliai – tai ne tik keleiviai, kroviniai, tai ir kelionės, kuriose daug atradimo džiaugsmo teikia aplankyti kultūros paveldo objektai. Atkreiptinas dėmesys ir į šalia bėgių išlikusius paveldinius objektus – senas medines stotis, vandens bokštus, specialiai traukiniams statytus tiltus.

Rugsėjo 17 d. (penktadienį) 15 val. neseniai restauruotoje Kauno Šv. Jurgio Kankinio bažnyčioje rengiamas iškilmingas Europos paveldo dienų atidarymas. Prieš tai 12 val. „Europos paveldo dienų“ pradžią iš Vytauto Didžiojo karo muziejaus bokšto paskelbs Laisvės varpo dūžiai, bus papasakota ypatinga šio varpo istorija: kaip jį 1919 metais, remdami Lietuvos nepriklausomybę, nuliejo Amerikos lietuviai, o 1922 metais jis parplukdytas į Lietuvą ir įkeltas į Karo muziejaus bokštą. Tai varpas, tarpukariu ir atgavus Nepriklausomybę skambantis tik ypatingomis progomis.

Su Europos paveldo dienų renginių Panevėžio regione ir visoje Lietuvoje programa galite susipažinti čia.

Parengta pagal Kultūros paveldo departamento informaciją