Dingę kultūros vertybės. Jūs galite padėti jas surasti

Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos skelbia dingusių Lietuvos kilnojamųjų kultūros vertybių sąrašą, kurį sudaro daugiau kaip 300 objektų (paveikslai, ikonos, skulptūros, bažnytiniai reikmenys, kryžiai, tekstilės gaminiai, baldai, kitos vertybės). Šis sąrašas parengtas siekiant identifikuoti, susisteminti ir paviešinti dingusias kilnojamąsias kultūros vertybes, įtrauktas į valstybinę kilnojamųjų kultūros vertybių apskaitą (Kultūros vertybių registrą). Į dingusių Lietuvos kilnojamųjų kultūros vertybių sąrašą įtrauktos daugiau kaip per penkiasdešimties metų laikotarpį jų pradinėje vietoje nerastos, dingusios, pagrobtos, galimai sudegusios gaisro metu ar kitaip prarastos vertybės. Dingusios kilnojamosios kultūros vertybės sugrupuotos pagal kategorijas ir papildytos pridėtiniais duomenimis: turima trumpa informacija ir archyvinėmis nuotraukomis.

Asmenų, kurie verčiasi prekyba antikvariniais daiktais, ar ketina juos įsigyti, prašome peržvelgti šį sąrašą ir pasitikrinti, ar parduodami daiktai nėra nurodyti šiame sąraše. Kilnojamąsias kultūros vertybes būtina išsaugoti dabarties ir ateities kartoms, todėl aptikus sąraše nurodytas vertybes prašome apie tai pranešti Kultūros paveldo departamentui (KPD) elektroniniu paštu centras@kpd.lt arba telefonu 8 5 272 41 13.

KPD disponuoja išsamesne informacija apie šias dingusias vertybes, jų paieškas. Sąraše skelbiama tik bazinė, apibendrinanti informacija. KPD tikisi visuomenės pagalbos siekiant surasti dingusias vertybes.

Susipažinti su sąrašu galite čia: http://www.kpd.lt/uploads/DingusiuVertybiuSarasas.pdf

Kilnojamosios kultūros vertybės yra įtrauktos į Kultūros vertybių registrą, kuris yra viešas ir pasiekiamas: https://kvr.kpd.lt/#/heritage-search

Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos informacija