Panevėžio rajono savivaldybėje – dailininko Kazimiero Naruševičiaus darbai

Kazimiero Naruševičiaus (1920–2004) gyvenimo kelias, prasidėjęs Panevėžio raj. Dūdorių kaime (Ramygalos sen.), tęsėsi Rėklių pradinėje mokykloje, Panevėžio berniukų gimnazijoje, Vilniaus dailės akademijoje.

Visa autoriaus veikla buvo susijusi su daile ir Panevėžiu. Pagrindinis jo kūrybos žanras – peizažas. Tapęs daugelio dailininkų pirmuoju mokytoju, jis pažadino Panevėžio meninį gyvenimą. Dailininkas parašė per 100 straipsnių, propaguojančių Lietuvos ir pasaulio dailę bei dailininkus, parodų recenzijų. Daugelį metų buvo Lietuvos dailininkų sąjungos Panevėžio skyriaus pirmininkas. 1999 m. K. Naruševičius išrinktas Panevėžio miesto garbės piliečiu.

Mieste gyvena daug buvusių jo mokinių, kurie prisimena ir mini savo mokytoją tik geru žodžiu. Istorikė Joana Viga Čiplytė, išleidusi apie K. Naruševičių knygą, teigė: „Tai, kad aukšto lygio menininkas, neeilinių gabumų pedagogas, kūrybingas žmogus gyveno, dirbo ir kūrė Panevėžyje, – tikra dovana miestui ir visam kraštui. Be K. Naruševičiaus dailės spalvos mieste būtų gerokai blankesnės“.

Panevėžio rajono viešoji ir kaimo bibliotekos taip pat puošėsi šio talentingo panevėžiečio darbais. Minint rajono bibliotekos 70-ąsias metines, buvo nuspręsta surinkti dailininko darbus ir paruošti parodą, taip pagerbiant ir neseniai buvusį kūrėjo 100-metį. K. Naruševičiaus darbų turi įsigiję Panevėžio kraštotyros ir Lietuvos dailės muziejai, Lietuvos dailės fondas, privatūs asmenys.

Kviečiame prisiminti šį žymų Panevėžio krašto menininką ir susipažinti su jo darbais.


Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija