Laiko kapsulė saugos prisiminimus ir ateities vizijas

Šiais metais Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka švenčia garbingą šimto metų jubiliejų. Tai ypatinga data, skatinanti sustoti, susimąstyti, prisiminti, kas buvo gero ir pagalvoti, ką norėtųsi keisti, kokių permainų tikėtis.

Bibliotekos bendruomenė sumanė Laiko kapsulę, į kurią bus sudėti lankytojų prisiminimai ir ateities palinkėjimai. Šioje Laiko kapsulėje bus užkonservuota tai, kas buvo praeityje, tai, kas yra šiandien ir kaip įsivaizduojama biblioteka po 100 metų.

Atgaivinkite atmintyje akimirkas, kaip pirmąkart atėjote į biblioteką, kokį įspūdį ji sukėlė, kokie žmonės jus pasitiko, kaip patarė susirasti norimą knygą. Prisiminkite, kokia buvo jūsų vaikystės biblioteka, kokia knyga buvo įsimintiniausia. Kartais iš užmaršties iškyla tokie prisiminimai, kurie patį žmogų nustebina, o juolab jie įdomūs kitiems, atveriantys kažką naujo. Nebūtina ieškoti šokiruojančių įvykių, kartais dar įdomiau skaityti malonias smulkmenas. Sakykim, kokia jaukiausia vieta bibliotekoje.

Rugsėjo 1 dieną Bitės bibliotekoje bus smagiai ir jaukiai švenčiamas Bibliotekos Gimtadienis. Tą dieną visi lankytojai bus kviečiami lankytis šventiniuose renginiuose, o Laiko kapsulę rasite bibliotekos I a. (Respublikos g. 14) ekspozicijų erdvėje veikiančioje parodoje „Biblioteka 100-mečio kelionėje“, kurioje eksponuojami spaudiniai, nuotraukos, dokumentai ir daiktai.

Bibliotekininkai neužmūrys šios kapsulės po namo pamatais, nepaslėps jos giliai po žeme. Ją bus galima rasti parodoje iki pat jos veikimo pabaigos – gruodžio 1 d. Visus, norinčius pasidalinti prisiminimais apie biblioteką ir išsakyti jos ateities vizijas, kviečiame kreiptis į registracijos ir informacijos punkto darbuotojas. Jūs gausite korteles su parengtais klausimais.

Labai prasminga, kad 100-mečio proga bus atidaryta bibliotekos pirmosios direktorės Elžbietos Jodinskaitės kraštotyros skaitykla. Su jos vardu susijusi ištisa Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos, kurios pavadinimai keitėsi įvairiais laikotarpiais, epocha. Būtent šioje skaitykloje esančioje kartotekoje bus patalpinta Laiko kapsulė. Vėliau prisiminimai bus skaitmeninami, kad išsaugotume juos ateičiai ir kitu formatu.

Įsivaizduokime, kaip po šimto metų ateities kartos sužinos ilgą, turtingą, gausią įvairių įvykių Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos istoriją ir galės įsitikinti, ar išsipildė jų protėvių linkėjimai.

Kviečiame dalintis prisiminimais ir savo įžvalgomis!

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos informacija