Pasvalys. Nuotrauka iš: https://tic.visitpasvalys.lt/

Pasvalys – 2027 metų Lietuvos kultūros sostinė

Kultūros ministerijoje patvirtintas Lietuvos kultūros sostinių planas 2026–2028 metams. Pranešime žiniasklaidai skelbiama, kad 2027 metais Lietuvos kultūros sostine taps Pasvalys.

Projektą „Kultūrinės dimensijos“ pristatanti 2027 m. Lietuvos kultūros sostinė Pasvalys siekia pateikti miestą ir rajoną kaip vieną iš Šiaurės Lietuvos kultūrinių centrų su savita gamta, tradicijomis, kalba ir papročiais ir parodyti miestą kaip darnų, vieningą, aktyvų, draugišką ir atvirą inovacijoms, naujoms kultūrinėms partnerystėms. Akcentuojami šie Pasvalio išskirtinumai: vieta, gamtiniai objektai, žmonės, tradicijos, tarmė. Lietuvos kultūros sostinės Pasvalio programos meninė vizija – eiti iš gelmių į kūrybines aukštumas: nuo prasmegusios žemės, nuo „kalnų į vidų“ (cituojant kraštietį poetą Vladą Braziūną), vis klajojant, keliaujant kaip kito iš šio krašto kilusio poeto Bernardo Brazdžionio „per pasaulį keliaujantis žmogus“.

Projekto paraiškoje numatyta daugiau kaip 50 įvairių renginių, akcijų ir iniciatyvų, į kuriuos bus įtraukiamos visos socialinės grupės. Nauji renginiai iškels kultūrą į dar neatrastas, netradicines erdves, o gerai žinomi ir tradicijomis tapę renginiai pasipildys dar nematytais akcentais. Planuojami renginiai ir kitos atrakcijos nėra vienintelės projekte numatytos veiklos. Vienas didžiausių iššūkių bus išliekamosios vertės įgyvendinimas. Šiam tikslui projekte numatyta sukurti virtualią pažintinę kelionę dviračiu „Pasvalys Jono Pasvaliečio akimis“, medinių skulptūrų pažintinį taką Pasvalyje, apynių sienos interaktyvią skulptūrą ir t. t. Ieškant verslo partnerių, planuojama įveiklinti ir visų gerai žinomus objektus, paversti juos turistams ir vietos gyventojams patraukliais lankytinais objektais. 

Kiekvienos savivaldybės pasirengimui ir programoms įgyvendinti Kultūros ministerija skirs iki 150 tūkst. eurų. 

Parengta pagal Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos ir Pasvalio rajono savivaldybės informaciją