Portalas „Panevėžio kraštas virtualiai“ – dar patrauklesnis

Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos Krašto kultūros paveldo sklaidos skyrius 2015 m. įgyvendino projektą „Panevėžio krašto kultūra virtualiame lobyne“. Projekto rezultatas – internetinis portalas virtualiam Panevėžio krašto paveldui atskleisti ir aktualizuoti „Panevėžio kraštas virtualiai“ (http://paneveziokrastas.pavb.lt/).

Portalas atnaujintas – sukurtas modernus dizainas ir navigacijos sistema. Yra nemažai vizualinių pokyčių: spalvų gama, elementų išdėstymas, informacijos blokai. Pirmajame portalo puslapyje mūsų kuriamos rubrikos dabar bus pasiekiamos per viršutinę meniu juostą ir per žemiau esančius informacijos blokus: „Aktualijos“, „Panevėžio jubiliejinių datų kalendorius“, „Nauji leidiniai“, „Virtualios parodos“, „Skulptūros Panevėžyje“, „Istorijos puslapiai“ ir „Skaitmeninis paveldas“.

Bibliotekos Krašto kultūros paveldo sklaidos skyriuje ir kitose Lietuvos atminties institucijose sukaupti unikalūs ir vertingi kultūros paveldo dokumentai apie Panevėžio kraštą. Dalis šių dokumentų jau yra suskaitmeninti ir paskelbti virtualioje erdvėje. Minėta medžiaga, buvusi išsklaidyta įvairiose interneto erdvėse, dabar bus pasiekiama iš vieno portalo „Panevėžio kraštas virtualiai“, o apie naujienas informuosime rubrikoje „Aktualijos“.

Portalo pirmajame puslapyje visada matysite einamųjų metų einamąjį mėnesį su išryškintomis minimų jubiliejų dienomis. Į mūsų rengiamą „Panevėžio jubiliejinių datų kalendorių“ įtrauktos asmenų, įstaigų, organizacijų, svarbesnių kultūrinių ir istorinių įvykių, susijusių su Panevėžiu, sukaktys. Anotacijose pateikti trumpi kraštiečių biografiniai duomenys ir informacija apie jų ryšį su Panevėžiu.

Panevėžio kraštui skirtų leidinių naujienas galite sekti rubrikoje „Nauji leidiniai“. Joje pristatomi leidiniai apie Panevėžio miestą, rajoną ir apskritį, kuriuos gauna G. Petkevičaitės-Bitės viešoji biblioteka. Galima leidinių paieška pagal vietoves, raktažodžius ir išleidimo metus.

Rubrikoje „Virtualios parodos“ – G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos ir kitų įstaigų parengtos virtualios parodos. Vertingų virtualių parodų apie Panevėžio kraštą ir kraštiečius turi sukūrę Lietuvos archyvai, muziejai, mūsų regiono bibliotekos.

Portalas papildytas naudinga informacija – parengėme naują rubriką „Istorijos puslapiai“, kurioje publikuojami Aukštaitijos internetinės naujienų agentūros projekto „Panevėžio istorijos puslapiai“ straipsniai. Straipsnių autoriai – Šiaulių regioninio valstybės archyvo Panevėžio filialo vedėjas L. Kaziukonis ir Panevėžio kraštotyros muziejaus muziejininkas D. Pilkauskas.

Sukūrėme virtualią skulptūrų galeriją „Skulptūros viešosiose Panevėžio erdvėse“, talpinančią apie du šimtus penkiasdešimt nuotraukų. Galerijoje pristatoma virš šimto Panevėžio viešąsias erdves puošiančių skulptūrų – dekoratyvinių ir paminklų įvairiems istoriniams įvykiams pažymėti, žymiems asmenims atminti. Pateikiami skulptūrų aprašai, literatūra apie jas ir žemėlapiai.

Kviečiame naudotis nuorodų katalogu, kuris pasiekiamas per viršutinę meniu juostą. Rubrikoje „Panevėžio kraštas internete“ skelbiamos nuorodos į savivaldybių, kultūros, švietimo, nevyriausybinių organizacijų, teisinių, sveikatos apsaugos ir socialinių įstaigų, įmonių bei bendrovių svetaines. Naudokitės šia rubrika ieškodami informacijos apie pramogas, turizmą, sportą. Susipažinkite su mūsų krašto žiniasklaida.

Videomedžiaga – tai VšĮ „Aukštaitijos RTR“, Gerų naujienų televizijos (GNTV), Aukštaitijos internetinės naujienų agentūros (AINA Media MB) parengtos TV laidos ir vaizdo įrašai, taip pat kino režisieriaus ir operatoriaus Jono Čergelio filmai apie Panevėžį bei kraštiečius.

Naujiena – videopaskaitos, kurių lektoriai Panevėžio kraštotyros muziejaus direktorius A. Astramskas, muziejininkė dr. Z. Pikelytė ir muziejininkė V. Vasiliauskaitė, Komunikacijos centro „Kalba. Knyga. Kūryba“ vadovė L. Lapinskienė, prof. dr. R. Aleknaitė-Bieliauskienė.

Atkreipkite dėmesį, kad nuorodų kataloge pateikiamas „Skaitmenintas Panevėžio apskrities kultūros paveldas“. Šioje rubrikoje skelbiamos nuorodos į suskaitmenintus ir internete paskelbtus leidinius, skaitmenines bibliotekas, portalus, duomenų bazes, interneto svetaines, elektronines enciklopedijas apie Panevėžio apskritį.

Atlikome ir daugiau įvairių smulkesnių patobulinimų, kad portalo vartotojai galėtų greitai ir patogiai surasti reikiamą informaciją.

Svetainė pritaikyta mobiliesiems įrenginiams.

Kviečiame lankytis ir dalintis portale skelbiama informacija!

Informaciją parengė
Aušra Veličkienė
Krašto kultūros paveldo sklaidos skyriaus vyr. bibliotekininkė
ausra.velickiene@pavb.lt