Algirdo Juliaus Greimo ir Juozo Miltinio sąsajos

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos I a. stenduose pristatome dokumentų parodą „Prasmės ir reikšmių ieškotojai. Algirdo Juliaus Greimo ir Juozo Miltinio sąsajos“, atspindinčią garsaus semiotiko, kalbininko, eseisto Algirdo Juliaus Greimo ir legendinio režisieriaus Juozo Miltinio intelektualinį bendravimą.

2017 m. Lietuva ir pasaulis minėjo lietuvių kilmės prancūzų kalbininko, mitologo, eseisto, pasaulinio garso mokslininko, vieno žymiausių šiuolaikinės semiotikos atstovų, Paryžiaus semiotikos mokyklos įkūrėjo Algirdo Juliaus Greimo 100-ąsias gimimo metines.

Praėję metai pažymėti ir kitos garsios ir kūrybingos asmenybės jubiliejine sukaktimi – režisieriui, Panevėžio dramos teatro įkūrėjui Juozui Miltiniui – 110. Šiuos du iškilius lietuvius, Algirdą Julių Greimą (1917–1992) ir Juozą Miltinį (1907–1994), giliai įtakotus prancūzų kultūros, nors juos ir skyrė gyvenimo dešimtmetis, suartino meilė kalbai, žodžiui ir knygai.

Juozo Miltinio palikimo studijų centras, bendradarbiaudamas su Regioninio skaitmeninimo skyriumi, šioms iškilioms asmenybėms pristatyti ir jų bendrystei atskleisti parengė parodą „Prasmės ir reikšmių ieškotojai. Algirdo Juliaus Greimo ir Juozo Miltinio sąsajos“. Ši paroda papildo G. Petkevičaitės-Bitės viešojoje bibliotekoje veikiančio edukacinio dailės projekto „Mano Lietuva. Grįžtu į Tėvynę“, skirto Algirdo Juliaus Greimo 100-osioms gimimo metinėms, parodą.

Parodoje pateikiami Algirdo Juliaus Greimo Juozui Miltiniui 1973–1984 m. rašyti laiškai ir sveikinimai bei Juozo Miltinio asmeninėje bibliotekoje saugomi jo paties įsigyti ar A. J. Greimo dovanoti leidiniai.

Su visa Algirdo Juliaus Greimo siųsta korespondencija ir Juozo Miltinio biblioteką praturtinusiomis jo knygomis išsamiai galite susipažinti Juozo Miltinio palikimo studijų centre (Algirdo g. 54–19), kur saugomas visas režisieriaus testamentinis palikimas.

Paroda veikia sausio 9 d. – kovo 10 d.

Maloniai kviečiame domėtis!

Informaciją parengė
Regina Grigaliūnienė
Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Juozo Miltinio palikimo studijų centras
miltinis@pavb.lt