Baltijos kelio 30-mečiui paminėti

Šių metų rugpjūčio 23 d. minėsime Baltijos kelio 30-metį. Tą dieną, 1989-aisiais, lietuviai, latviai ir estai sudarė gyvą, apie 600 kilometrų besidriekiančią žmonių grandinę, kuri išreiškė Baltijos tautų vienybę siekiant Nepriklausomybės. Kelias ėjo ruožu Vilnius–Ukmergė–Panevėžys–Pasvalys–Bauskė–Ryga–Cėsys–Valmiera–Rūjiena–Viljandis–Tiūris–Rapla–Talinas.

2009 m. UNESCO akciją „Baltijos kelias“ įtraukė į „Pasaulio atminties“ sąrašą.

Lietuvos valstybės naujasis archyvas Baltijos kelio 30-mečiui parengė virtualią parodą „Baltijos keliu – į Laisvę!“. Parodoje eksponuojami dokumentai iš Lietuvos valstybės naujojo archyvo (LVNA), Lietuvos ypatingojo archyvo (LYA) ir LR Seimo archyvo fondų. Kviečiame susipažinti su kolektyvų, valstybinių įstaigų, politinių organizacijų dokumentais, gyventojų laiškais, mokslo ir politikos atstovų parengtais straipsniais, fotografijomis ir vaizdo įrašais. Parodoje atsispindi įvykiai, vykę Pasvalio krašte.

Virtualią parodą aplankyti galite čia.

Taip pat kviečiame į tradicinę, jau dvyliktą kartą Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos ir Panevėžio kraštotyros muziejaus organizuojamą konferenciją, skirtą  Baltijos keliui ir Juodojo kaspino dienai paminėti. Šių metų konferencijos tema – „Išgyvenimo taktika. Pasitraukti? Priešintis? Prisitaikyti?“. Daugiau informacijos apie renginį rasite čia.

Nuotrauka iš:
http://virtualios-parodos.archyvai.lt/lt/virtualios-parodos/34/baltijos-keliu-i-laisve-lvna/exh-131/pratarme/case-712

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Krašto kultūros paveldo sklaidos skyriaus informacija