Pasipriešinimo sovietinei okupacijai ir Sąjūdžio ekspozicijoje – paroda „Septyni“

Tai paroda apie septynis Kovo 11-osios akto signatarus, į Aukščiausiąją Tarybą-Atkuriamąjį Seimą išrinktus Panevėžio mieste ir rajone.

2020-aisiais sukanka 30 metų, kai buvo pasirašytas Lietuvos Nepriklausomybės Atkūrimo Aktas. Penkiasdešimt okupacijos metų nenumalšino žmonių troškimo gyventi laisvoje šalyje. Žinia apie atkurtą nepriklausomą Lietuvos valstybę netruko pasklisti po visą pasaulį. Ir tuomet, ir šiandien mes tvirtai sakome – norime visada būti laisvi, kiekvieną dieną kurti savo valstybę, saugoti ją, o prireikus – apginti.

1988–1990 m. Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdis suteikė Lietuvos visuomenei politinės saviraiškos galimybę, o Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo 124 deputatai 1990 metų kovo 11-osios vakarą, 22 val. 44 min., paskelbė, jog atstatoma Lietuvos nepriklausomybė.

Paskutinieji LTSR rinkimai, surengti 1990 m. vasario 24 d., buvo pirmieji LTSR rinkimai, kuriuose deputatai buvo renkami iš kelių kandidatų. Rinkimai vyko 141-oje vienmandatėje rinkimų apygardoje. Buvo užregistruoti 472 kandidatai, iš jų 133 išrinkti Aukščiausiosios Tarybos deputatais.

Į Lietuvos Respublikos Aukščiausiąją Tarybą-Atkuriamąjį Seimą Panevėžio mieste ir rajone buvo išrinkti septyni deputatai, kurie savo parašais įtvirtino Lietuvos nepriklausomybės atkūrimą. Visi jie buvo Sąjūdžio remiami kandidatai.

Rimantas Astrauskas, Mokslų akademijos Fizikos instituto pirmos kategorijos inžinierius, išrinktas Smėlynės rinkimų apygardoje Nr. 56.

Julius Beinortas, „Ekrano“ gamyklos stiklo komplekso viršininko pavaduotojas, išrinktas Žemaičių rinkimų apygardoje Nr. 52.

Egidijus Jarašiūnas, Panevėžio juridinės konsultacijos advokatas, išrinktas Respublikos rinkimų apygardoje Nr. 55.

Stasys Kropas, Vilniaus universiteto docentas, ekonomistas, išrinktas Panevėžio kaimiškoje rinkimų apygardoje Nr. 98.

Vytautas Landsbergis, Lietuvos konservatorijos profesorius, išrinktas Kniaudiškių rinkimų apygardoje Nr. 54.

Jonas Liaučius, Panevėžio juridinės konsultacijos advokatas, išrinktas Pilėnų rinkimų apygardoje Nr. 53.

Vidmantas Žiemelis, Lietuvos TSR prokuratūros Bendrosios priežiūros skyriaus prokuroras, išrinktas Panevėžio rajono Raguvos rinkimų apygardoje Nr. 99.

Paroda veiks: nuo 2020-03-11 iki 2020-06-11

Parodą „Septyni“ galite pamatyti ir neišėję iš namų – virtualioje erdvėje.

Informaciją parengė
Emilis Jocius
Panevėžio kraštotyros muziejaus vyresnysis muziejininkas