Europos paveldo dienos’20 Panevėžio regione

Rugsėjo 11–20 dienomis vyksiantys Europos paveldo dienų Lietuvoje renginiai jau 27-tą kartą sieks atkreipti visuomenės dėmesį į kultūros paveldą – mums atitekusį ankstesnių kartų palikimą. Jis nuolat šalia mūsų,  tik ne visada įvertintas, pažintas. Europos paveldo dienos – puikus būdas mums visiems prisiminti, kokį turtą turime. Šių metų Europos paveldo dienų tema – kultūros paveldas ir edukacija, tad daugelis renginių leis iš arčiau patyrinėti, savo rankomis kartu su restauratoriais prisiliesti prie paveldo objektų, susipažinti su senosiomis statybos technologijomis, pastatų puošybos tradicijomis. Teatralizuoti renginiai stengsis atgaivinti buvusią kultūros paveldo objektų dvasią.

Renginį koordinuojančio Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos direktorius V. Bezaras džiaugiasi, kad šiemet į Europos paveldo dienų organizavimą įsijungę įvairios kultūros ir švietimo įstaigos, draugijos, nevyriausybinės organizacijos, vietos bendruomenės, savivaldybės, seniūnijos, kultūros paveldo objektų savininkai ir valdytojai kviečia net į 350 renginių, kurių metu bus išsamiau pristatyta 550 nekilnojamojo kultūros paveldo objektų. Tai tik maža dalelė turimo turto – iš viso į Kultūros vertybių registrą Lietuvoje yra įrašyta apie 26 tūkstančiai objektų. Pažintiniai,  edukaciniai renginiai padės ne tik pažinti, bet ir pajausti daugelio paveldo reiškinių prigimtį. Dalis renginių – edukaciniai užsiėmimai moksleiviams ir dar jaunesniems vaikams.

Europos paveldo dienos – tai ir puiki galimybė kiekvienam Lietuvos regionui, kiekvienai savivaldybei atkreipti visuomenės dėmesį į jų krašte esančius dėmesio vertus objektus – ir seniai visiems žinomus, bet nauja veikla viliojančius, ir visuomenės dar neatrastus, nepelnytai pamirštus, iš griuvėsių kylančius. Tai ir puiki galimybė savivaldybėms pristatyti, ką jie savo valdose yra gero nuveikę paveldo labui.

Panevėžio regione organizuojamų Europos paveldo dienų renginių programą rasite čia.

Parengta pagal Kultūros paveldo departamento informaciją