Juozas Šikšnelis

Įteikta 33-oji Gabrielės Petkevičaitės-Bitės literatūrinė premija

Į iškilmingą Gabrielės Petkevičaitės-Bitės literatūrinės premijos teikimo ceremoniją gegužės 17 d. Gabrielės Petkevičaitės-Bitės gimtinėje, Puziniškyje, atvyko premijos laureatas, klaipėdietis rašytojas Juozas Šikšnelis, Panevėžio rajono valdžios atstovai, smilgiečiai, bibliotekininkai.

Panevėžio rajono meras P. Žagunis pasidžiaugė galimybe susitikti gyvai ir premijos teikimą įvardijo kaip reikšmingą įvykį Panevėžio rajone.

Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė R. Bagdonienė, pristatydama laureatą, atskleidė jį ne tik kaip rašytoją, bet ir kaip menininką, kuriantį medžio ir akmens dirbinius. Pasidžiaugė, kad jis yra ir bibliotekininkų bendruomenės narys. Kalbėdama apie nominuotą knygą „Būsenos“ priminė kritikų vertinimus ir tai, kad knyga yra tarp reikšmingiausių 2020 m. išleistų lietuvių autorių knygų. Trumpuose apsakymuose ir esė fiksuojamas dabartinis laikmetis, pateikiant paprasto žmogaus realijas ir atrandant prasmę kasdienėse smulkmenose.

Knygoje slypinčią jėgą leido pajusti Panevėžio dramos teatro aktorės Astos  Preidytės įtaigiai skaitomi tekstai. Pasak aktorės, prisilietus prie knygos, su kiekvienu puslapiu atsiveria paslaptis. Skaitytojo rankose knyga gali atgyti ir pradėti gyvenimą su naujomis interpretacijomis.

Juozas Šikšnelis pasidžiaugė, kad šalia garbingų Žemaitės, Ievos Simonaitytės vardo apdovanojimų atsiras ir Gabrielės Petkevičaitės-Bitės vardas. „Be galo džiaugiuosi tuo apdovanojimu, nes jis suteikia pasitikėjimą“, – teigė jis. G. Petkevičaitę-Bitę įvardijo kaip pavyzdį didžios asmenybės, pakilusios virš skepticizmo ir nuveikusios didžius darbus, ugdant tautą.

Laureatą sveikino Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos direktorė J. Bugailiškienė, Smilgių seniūnijos, kultūros centro atstovai. Nominuotos knygos „Būsenos“ autorius kantriai dalijo autografus visiems, susidomėjusiems šiuo kūriniu.

Juozas Šikšnelis kartu su žmona ir Klaipėdos apskrities I. Simonaitytės viešosios bibliotekos atstove džiaugėsi pirmąja viešnage G. Petkevičaitės-Bitės gimtinėje, apžiūrėjo muziejų, domėjosi Panevėžio krašto istorija.

G. Lukoševičiaus nuotraukos

Informaciją parengė
Asta Nedveckienė
Panevėžio rajono savivaldybės viešoji biblioteka