Kviečiame į tradicinę lino darbų šventę „Lino mūka“

Rugsėjo 11 d. Irenos ir Romualdo Kaminskų vienkiemyje Vėbrių kaime (Rokiškio r.) vyks jau 9-oji tradicinė rudens šventė „Lino mūka“.

„Lino mūka“ – tai edukacinė-kultūrinė šventė, kurioje praeities tradicijos, dabarties kūrybiškumas ir lino kančia virsta šiltu žmonių bendravimu, tai malonus pažintinis pasibuvimas, bendravimas, edukacija, kartu ir poilsis su muzika aukštaitiškame vienkiemyje.

Iš Panevėžio krašto kilęs ir prieš kelis dešimtmečius Panemunėlio geležinkelio stoties miestelyje įsikūręs tautodailininkas Romualdas Kaminskas iki pat 2006-ųjų dirbo dar veikusiame Panemunėlio lino fabrike. Todėl ir linas yra artimas jo širdžiai. Rokiškio krašto muziejuje vesdamas edukacinius medžio drožybos užsiėmimus, jis panoro, kad krašto žmonės susipažintų su lino darbais ir iš naujo pamiltų šią kadaise Lietuvos laukus gausiai puošusią ir mūsų protėvius rengusią augalinę kultūrą.

Šventės metu susipažinsite su lino darbų papročiais. Lydimi dainų stebėsite, o norintys ir išbandysite lino darbų linksmumą. Linai raunami, klojami į pievą, statomi ir rišami į pėdus, paskui statomi į gubas, kraunami į arklinį vežimą ir vežami į kiemą, kur darbščios moterys linus mina, bruka, šukuoja, verpia ir audžia, o vyrai veja virves.

Jau tapo tradicija į renginį atvykti pasipuošus lininiais rūbais arba bent jau lininiu akcentu.

Renginio metu vyks tautodailininkų mugė.

Programa

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriaus informacija