34-oji G. Petkevičaitės-Bitės literatūrinė premija įteikta prozininkui D. Mušinskui

Gegužės 26 dieną Puziniškio muziejuje, Puziniškio kaime, Smilgių seniūnijoje, vyko Gabrielės Petkevičaitės-Bitės literatūrinės premijos teikimo šventė. Šiemet apdovanojimas skirtas prozininkui Danieliui Mušinskui už 2021 m. leidykloje „Homo liber“ išleistą knygą „Vainiko pynimas“. Vieno geriausių lietuvių novelisto kandidatūrą premijai gauti pateikė Lietuvos rašytojų sąjunga.

Iš Vilniaus į Puziniškį laureatas atvyko lydimas žmonos ir leidyklos „Homo liber“ direktoriaus Viliaus Gužauskio.

Rašytoją pristatė Panevėžio rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Rūta Bagdonienė.

D. Mušinskas  gimė Telšiuose 1951 m. Baigė lietuvių kalbos ir literatūros studijas Vilniaus universitete. Dirbo mokytoju Tryškiuose, vėliau – žurnaluose „Jaunimo gretos“, „Pergalė“, „Metai“. Rašytojo novelių išversta į estų, italų kalbas.

Mintimis apie bendradarbiavimą su D. Mušinsku pasidalijo leidėjas V. Gužauskis. Pasak jo, autorius sukūrė savitą lakoniškos novelės modelį, paremtą ne fabula, bet vidiniu vyksmu ir giliaminčio, kartais poetiško sakinio grožiu. Daugelis „Vainiko pynimo“ novelių parašytos anksčiau, bet knygose iki šiol nebuvo publikuotos. Tai jautrios subtilaus, bet kartu ir kandaus, žemaitiško humoro bei išminties persmelktos istorijos. Jų herojus ironiškai žvelgia į šiuolaikinį besaikio vartojimo paveiktą pasaulį, likdamas ištikimas amžinosioms vertybėms giliai savo širdyje ir kasdienybės vyksme, tačiau ir neturi iliuzijų ką nors sustabdyti arba pakeisti.

D. Mušinskas pasidalijo įžvalgomis apie savo pasaulio suvokimo sąsajas su G. Petkevičaitės-Bitės pasaulėžiūra ir humanistinių nuostatų atspindžius kūryboje.

Kelias noveles iš knygos „Vainiko pynimas“ perskaitė Panevėžio Juozo Miltinio dramos teatro aktorė Eleonora Koriznaitė ir pats autorius.

G. Petkevičaitės-Bitės literatūrinę premiją laureatui įteikė ir sveikinimo žodį tarė mero pavaduotojas Antanas Pocius. Vicemeras apgailestavo, kad renkant premijai pateikiamus autorius, pastebima, jog kasmet mažėja rašytojų, artimų didžiosios humanistės G. Petkevičaitės-Bitės dvasiai.

Rašytoją sveikino Smilgių šviesuomenė, Seimo narės Guodos Burokienės padėjėja Vaida Pečeliūnaitė, Panevėžio rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus specialistai.

G. Petkevičaitės-Bitės literatūrinė premija papildė D. Mušinsko kūrybos apdovanojimų kraitį, kuriame: Žemaitės literatūrinė, literatūrinė „Varpų“, Lietuvos Respublikos Vyriausybės kultūros ir meno, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto, Jurgio Kunčino premijos.

Panevėžio rajono savivaldybės G. Petkevičaitės-Bitės literatūrinė premija, šiemet jau 34-oji, Lietuvos rašytojams skiriama už per pastaruosius dvejus metus išleistą knygą, atspindinčią didžios rašytojos ir visuomenės veikėjos, tautos švietėjos G. Petkevičaitės-Bitės skleistas humanistines idėjas, meniškai ir įtaigiai atspindinčias Lietuvos, ypač kaimo, gyvenimą, keliančias moralines, dvasines problemas,  kurios buvo akivaizdžios rašytojos gyvenime ir kūryboje.

Panevėžio rajono savivaldybės informacija