Aktorius Vytautas Kupšys. Fotogr. Ingridos Žilėnaitės. JMC fondas

Objekto panaudojimo teisės: InC-EDU

Ieškojimas yra tas teatro žavesys…: aktoriui Vytautui Kupšiui – 60

Birželio 2 d. aktoriui Vytautui Kupšiui sukanka 60 metų. Vytautas Kupšys – universalus kūrėjas, apdovanotas  daugybe talentų – teatro, kino ir televizijos aktorius, režisierius, pjesių vaikams ir suaugusiems autorius, dainų autorius ir atlikėjas.


Gimė 1962 m. birželio 2 d. Darbėnuose, Kretingos r.

Baigė Darbėnų vidurinę mokyklą.

1984 m. Lietuvos valstybinės konservatorijos Klaipėdos fakultete įgijo liaudies teatro režisieriaus specialybę.

1987 m. baigė Lietuvos valstybinę konservatoriją (dabar Lietuvos muzikos ir teatro akademija), dramos teatro aktoriaus specialybę.

Nuo 1984 m. Panevėžio dramos teatro (dabar Juozo Miltinio  dramos teatras) aktorius.

1994–1999 m. Panevėžio muzikinio teatro vyr. režisierius.

2000–2006 m. Panevėžio vaikų kaukių teatro vadovas.

Teatre sukūrė daugiau kaip 50 vaidmenų. Vytautas Kupšys – įvairiaplanis aktorius, vaidino ir vaidina ir komedijose, ir dramose. Jis nėra linkęs išskirti savo vaidmenų, nes įdomiausias vaidmuo būna tas, kuris yra kuriamas. Visgi aktorius yra paminėjęs didelę įtaką jam padariusį ir jį patį nustebinusį Pepelo vaidmenį spektaklyje M. Gorkio „Dugne“ (režisierius Sigitas Račkys, 2004 m.), jį išlaisvinusį Skapeną Molière’o komedijoje „Skapeno klastos“ (režisierius Rimantas Teresas, 2004 m.), mielas ir išgyventas Stefano vaidmuo spektaklyje J. Poiret „Beprotiškas savaitgalis“(režisierius Albinas Kėleris, 2008 m.),  taip pat vienas iš paskutinių vaidmenų, emociškai gana sudėtingas Simonas Kamienas spektaklyje S. Kymantaitės-Čiurlionienės „Tie metai“ (režisierius Jonas Vaitkus, 2021 m.).

Pastatė per 30 spektaklių, iš jų 15 – Juozo Miltinio dramos teatre. Parašė pjesių vaikams ir suaugusiems, yra išleidęs pjesių rinkinį.

Vaidina kine ir televizijoje. Žiūrovams puikiai pažįstamas jo įkūnytas Makaras  iš  TV serialų „Nemylimi“, „Svetimi“, „Pasmerkti“, taip pat Vytautas  seriale „Paveldėtoja“.

Anksčiau nei teatras jo gyvenime atsirado muzika. Kuria ir pats atlieka dainas, pritardamas gitara. Įrašė dvi kompaktines plokšteles „Likimų dėlionės“ (2006 m.) ir „pasivaikščiojimas po dangų“ (2008 m.)

Sveikiname gerbiamą aktorių gražios sukakties proga, žavimės Jūsų nuoširdumu, energija ir kūrybos įvairiapusiškumu. Linkime nepailsti ieškojimuose ir… iki pasimatymo teatro scenoje ar prie TV ekranų!

Fotografijų galerijoje pristatomas aktoriaus Vytauto Kupšio ankstyvasis kūrybinis etapas Panevėžio dramos teatre (dabar Juozo Miltinio dramos teatras).

Fotografijos iš Panevėžio apskrities G. Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos skaitmeninio archyvo ir Juozo Miltinio palikimo studijų centro fondų, jų autoriai – Kazimieras Vitkus, Ingrida Žilėnaitė bei neišaiškinti fotografai.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Juozo Miltinio palikimo studijų centro informacija

Spektaklių nuotraukos