Objekto panaudojimo teisės: CC BY

Juozo Miltinio namuose – paroda rašytojui Jonui Mikelinskui

Šiuo metu apsilankę Juozo Miltinio memorialiniame bute (Algirdo g. 54–19), autentiškoje režisieriaus namų erdvėje, apžiūrėsite ne tik įtraukiančią Juozo Miltinio gyvenimą ir kūrybą atspindinčią ekspoziciją ar jo asmeninę biblioteką. Čia pristatoma ir kilnojamoji nuotraukų bei dokumentų paroda „…mano gimtinė yra tik pasaulio pati pradžia“, skirta rašytojo Jono Mikelinsko (1922–2015) 100-osioms gimimo metinėms. Parodą parengė Pasvalio Mariaus Katiliškio viešoji biblioteka.

Rašytojas, prozininkas ir eseistas, Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, Pasvalio krašto Garbės pilietis Jonas Mikelinskas gimė 1922 m. gegužės 6 d. Žadeikėliuose, Pasvalio valsčiuje. Būdamas moksleivis priklausė ateitininkų organizacijai. 1942 m. išsiųstas į priverstinius darbus Vokietijoje. 1944–1947 m. mokytojavo Saločių progimnazijoje. 1952 m. Vilniaus universitete baigė prancūzų kalbos ir literatūros studijas. 1952–1954 m. dirbo Onuškio vidurinėje mokykloje Daugų rajone. 1953–1962 m. Švietimo ministerijos inspektorius, 1963–1968 m. Lietuvos rašytojų sąjungos prozos konsultantas. Nuo 1960 m. – Lietuvos rašytojų sąjungos narys.

Pasak amžininkų, Juozas Miltinis ir Jonas Mikelinskas susitikę kalbėjosi ir diskutavo, į daugelį gyvenimų dalykų turėjo tiek bendrų, tiek skirtingų požiūrių. Kartais tie požiūriai ypač išsiskyrė, bet šiuos du kūrėjus siejo prancūziška kultūra – J. Miltinio teatrinės studijos Paryžiuje ir J. Mikelinsko Prancūzų kalbos ir literatūros studijos Vilniaus universitete.

Paroda parengta Pasvalio Mariaus Katiliškio viešajai bibliotekos įgyvendinat projektą „…mano gimtinė yra tik pasaulio pati pradžia“ (Jonui Mikelinskui – 100)“.

Juozo Miltinio memorialiniame bute parodą apžiūrėti galėsite iki spalio 28 d.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos informacija