Juozo Miltinio autografas. Iš: Lietuvos nacionalinis komitetas „Pasaulio atmintis“. [Vilnius], 2005

Nacionalinė vertybė

Lietuvoje yra įsteigtas UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ nacionalinis registras. Šios programos tikslas – plačiai paskleisti žinią apie ypatingas valstybiniuose ir privačiuose archyvuose, muziejuose, bibliotekose saugomas dokumentų kolekcijas ir neleisti dokumentiniam paveldui nugrimzti užmarštin.

Lietuvos nacionalinis registras pildomas nuo 2006 metų. Jame iš viso jau įrašyti 82 dokumentai: 42 iš jų pripažinti regioninės (europinės) ir 40 – nacionalinės reikšmės paveldo objektais. Panevėžys gali didžiuotis, šiame registre taip pat turintis savo vertybę. Tai – Panevėžio dramos teatro įkūrėjo, režisieriaus Juozo Miltinio fondas, įrašytas 2006 metais kartu su kitais pirmaisiais registro dokumentais, tarp kurių pats pirmasis – Martyno Mažvydo „Katekizmas“.

11-uoju numeriu į registrą įrašytas Juozo Miltinio fondas yra pripažintas nacionalinės reikšmės dokumentinio paveldo objektu. Fondą sudaro režisieriaus visą gyvenimą kaupti kūrybos ir veiklos dokumentai, korespondencija, fotografijų kolekcija, dailės darbų reprodukcijos ir rankraščiai – dokumentai, svarbūs Lietuvos teatro ir kultūros istorijos tyrinėtojams.

Fondas saugomas Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešajai bibliotekai priklausančiame režisieriaus memorialiniame bute Algirdo g. 54–19.

Nuotraukoje – Juozo Miltinio autografas. Iš: Lietuvos nacionalinis komitetas „Pasaulio atmintis“. [Vilnius], 2005