Mykolas Karka

Virtuali paroda „Panevėžio operetės tėvas“

Lietuvos literatūros ir meno archyvas kviečia apsilankyti virtualioje parodoje „Panevėžio operetės tėvas“.

Parodos pratarmėje rašoma: „Šiais metais sukanka 130 metų, kai netoli Panevėžio, šiek tiek už Troškūnų, Samarakėlių kaime (Anykščių rajonas) pasaulį išvydo Mykolas Karka – vargonininkas, muzikos pedagogas, chorvedys, kompozitorius, viena ryškiausių asmenybių Panevėžio kultūros istorijoje, palikęs ypatingą žymę ir visos Lietuvos kultūroje, padėjęs pagrindus Panevėžio Muzikiniam teatrui, vadinamas Panevėžio operetės tėvu.

1918 metais atvykęs į Panevėžį, M. Karka tapo bene svarbiausiu šio krašto muzikinės kultūros veikėju. Anot Panevėžio muzikinio teatro orkestro meno vadovo ir vyriausiojo dirigento Vidmanto Kapučinsko, M. Karka buvo subūręs tikrą judėjimą, vienijantį visą Panevėžio inteligentiją.

Jis būdavo visur. Ten, kur būdavo, sugebėdavo suburti aplink save žmones kūrybai. Nerimstanti siela ir visų galų meistras, kažkada buvęs vienas iš stipriausių Panevėžio kultūrinio gyvenimo variklių. Jo užmojai buvo didingi, – taip apie savo senelį kalbėjo vaikaitis Andrius Karka.“

Virtualią parodą parengė Virginija Kunigėlytė iš Lietuvos literatūros ir meno archyve Mykolo Karkos fonde saugomų dokumentų.

Virtualią parodą rasite čia.

Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos
Kultūros paveldo tyrinėjimo ir skaitmeninimo skyriaus informacija