„Biržai. Įgarsintas miesto gidas“ laukia klausytojų

„Biržai. Įgarsintas miesto gidas“ – garsinis leidinys, skirtas plačiajai visuomenei, visiems keliaujantiesiems į Biržus ir net jo gyventojams. Gide pristatomas kompleksinis miesto ir rajono paveikslas, viename tome sutalpinant skirtingų miesto realybių pjūvius (meno, kultūros, verslo, sporto, ekologijos, šeimų, tautinių mažumų), vedant per miesto ir rajono fizines erdves ir nekilnojamojo kultūros paveldo objektus.

Naudojant pasakojamojo stiliaus rašymo techniką aptariamas miesto veidas, istorija, architektūra, rajonai (senamiestis, naujamiestis, miesteliai ir žymesni kaimai), ežerai, upės, giria. Nekilnojamojo kultūros paveldo objektai garsinėje knygoje aptariami kartu su organiška juos supančia aplinka, interpretuojami kaip sudėtinė kasdienio miesto gyvenimo dalis. Taip pat aptariami pamiršti kultūros paveldo objektai, kurie išliko, bet yra nuvertinti, užgožti plačiau iškomunikuotų objektų. Siekiant atsvaros itin turtingai miesto istorijai, gide išsamiai aptartas ir sovietmečio, nepriklausomybės pradžios bei dabarties Biržų socialinis ir kultūrinis gyvenimas.

Gide pasiūlomi ir keturi pasivaikščiojimo maršrutai, atspindintys Biržų savitumą: 1. maršrutas vandens keliais (upėmis ir ežerais); 2. žydų kultūros ir paveldo keliais; 3. Jono ir Adolfo Mekų keliais; 4. nefasadiniais miesto keliais.

Vienas iš miestų gidams būdingų ypatumų yra gausi iliustracinė medžiaga. Jose atskleidžiama ne ką mažiau turinio nei tekste. Ši garsinė knyga išsiskiria tuo, kad atliktas iliustracijų vizualinis vertimas siekiant pateikti ir miesto vaizdinį balsu. Vizualinio vertimo profesionalų pagalba įgarsinti net ir žmonių portretai. Knygos iliustracijų vizualinį vertimą atliko Laura Niedzviegienė, Laurynas Kavaliauskas ir Ieva Hug.

Biržų kraštui būdinga savita tarmė. Knygoje rasite Ritos Venskūnienės įgarsintų tekstų biržietiška tarme. Kviečiame susipažinti su knyga: https://we.tl/t-Jdn6cH3b4S

Knygos įgarsinimą dalinai finansavo Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos. Dėkojame už suteiktą galimybę įgarsinti knygą apie Biržus.

Garsinės knygos trukmė 7 val. 49 min., autorius – Kristina Sadauskienė, skaito Virgilijus Kubilius.


Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos informacija