Panevėžio teatralams – garbingi apdovanojimai

Kovo 23 d. Rokiškyje jau trisdešimt devintą kartą įteiktos profesionaliųjų teatrų festivalio „Vaidiname žemdirbiams“ premijos. Festivalyje dalyvavusio Panevėžio lėlių vežimo teatro spektaklis „Anderseno sapnas“ (rež. Oksana Dmitrijeva) laimėjo geriausio spektaklio vaikams apdovanojimą, o Panevėžio muzikinio teatro drauge su Baltijos baleto teatru pastatytas spektaklis „Karmen“ (rež. Marija Simona Šimulynaitė) pelnė festivalio žiūrovų simpatijas ir buvo apdovanotas žiūrovų prizu.

Festivalis „Vaidiname žemdirbiams“ yra vienintelis teatrų festivalis Lietuvoje, be pertraukų gyvuojantis keturis dešimtmečius. Renginys išlaikė prizų-premijų teikimo ir teatrų rėmimo tradicijas. Savo ilgaamžiškumu bei unikalumu jis tapo ir visos Lietuvos kultūrinio gyvenimo reiškiniu. Šis renginys – tai spektaklių įvairovė, orientavimasis į skirtingas amžiaus grupes bei kvietimas gilintis ne tik į patį teatrą, bet ir tapti jo dalimi, diskutuoti, reaguoti, gyventi festivaliu.

Kovo 26 d. įteiktos LR Kultūros ministerijos Profesionaliojo scenos meno premijos ir atminimo ženklai – „Auksiniai scenos kryžiai“, „Boriso Dauguviečio auskaras“ bei Padėkos premija. Tarptautinės teatro dienos išvakarėse geriausi 2022 metų scenos menininkai apdovanoti Lietuvos nacionaliniame dramos teatre.

„Auksinį scenos kryžių“ už 2022 metų kūrybą pelnė Juozo Miltinio dramos teatro aktorių ansamblis spektaklyje „Laukys“ (rež. Olga Lapina): Ieva Brikė, Kamilė Galkutė, Dainius Jankauskas, Albinas Kėleris, Rokas Pijus Misiūnas, Mantas Pauliukonis, Urtė Povilauskaitė, Jolita Skukauskaitė, Joris Zaliauskas. Taip pat – kompozitorius Mantvydas Leonas Pranulis už muziką Juozo Miltinio dramos teatro spektakliui „Sala, kurios nėra“ (rež. Aleksandras Špilevojus).

Sveikindama teatralų bendruomenę, kultūros ministras Simonas Kairys linkėjo, „kad visos Lietuvos teatrų scenos taptų jungiančia platforma. Tegu joje sutelpa skirtingos kartos, skirtingi ieškojimai ir atradimai. Juk teatras yra gyvas organizmas. Čia visada bus pokyčių ir virsmo laikotarpių. Svarbiausia – kad ir tuos laikotarpius lydėtų pagarba, geranoriškumas ir bendra vizija. Šiandien ta vizija – laisvas, amžinąsias vertybes ir žmogaus teises apgynęs pasaulis. O teatras taip pat yra to pasaulio dalis.“


Parengta pagal Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos ir Panevėžio miesto savivaldybės Komunikacijos skyriaus informaciją